Dapperheidsonderscheiding voor marechaussee-adjudant

ZOUTKAMP/DOKKUM - Adjudant-onderofficier van de Koninklijke Marechaussee Martin Reekers heeft maandag in Den Haag het Kruis van Verdienste gekregen. Minister Ank Bijleveld-Schouten speldde het eremetaal op. De adjudant ontving de dapperheidsonderscheiding voor moedig en beleidvol optreden tijdens de VN-missie UNMIS in Soedan.

Op 4 november 2007 ging hij met collega Michel op weg om de moord op een Soedanese soldaat te onderzoeken. Toen zij zich, onbewapend, bij de plaatselijke politiepost meldden, zagen zij dat de verdachte uit zijn cel was gehaald door zes soldaten van het Soedanese bevrijdingsleger. Die waren vervolgens de jungle ingetrokken, maar keerden kort daarna terug bij de politiepost. Daar schoten ze voor de ogen van Martin en Michel drie hoge politieofficieren dood.

Vuurlinie

Beiden beseften dat zij als getuigen groot gevaar liepen en vluchtten. De soldaten openden het vuur op hen. Opgejaagd door kogels renden zij door stukken open veld, maisvelden en jungle. Onderweg zagen zij drie VN-medewerkers die volkomen in paniek waren. De – toen nog - opperwachtmeesters besloten hen mee te nemen op hun vlucht naar het verderop gelegen beveiligde VN-kamp. De vrouwen vertraagden de vlucht behoorlijk. Zo gingen zij opeens stijf van angst op de grond liggen. De militairen lagen nog steeds onder vuur, maar lieten de vrouwen niet achter. Ze sleurden ze mee.

Drie vrouwen gered

Bijleveld: “Leave no man behind. Van dit credo is iedere militair overtuigd. Kameraden laat je niet in de steek. Maar Michel en zijn collega Martin hebben dit credo nog één stap verder uitgebreid. Terwijl zij zelf vreesden voor hun leven, redden zij ook nog eens het leven van drie vrouwen.”

Het is voor het eerst in 65 jaar dat militairen van de Koninklijke Marechaussee een dapperheidsonderscheiding kregen. Michel ontving die al op 2 juli jl.