‘Wâldgieltsje dit jaar een zeer exclusief product’

Wâlterswâld - Donderdag werden de Wâldgieltsjes, een oud streek Aardappelras uit De Wâlden, uit een perceel zandgrond aan de Dokkumerloane te Wâlterswâld geoogst. De oogst valt tegen als gevolg van de droogte van de afgelopen jaar, maar toch hebben Aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman uit Engwierum en Streekmerk Wâldpyk uit Buitenpost besloten om de nieuwe oogst van het dit jaar wel zeer exclusieve product niet zo maar voorbij te laten gaan. Op 31 augustus 2018 reiken ze de eerste Wâldgieltsjes uit aan een Bekende Fries in een luchtballon boven Leeuwarden, waarna de ballon koers zet naar een geheime locatie. Publiek mag de landingslocatie raden. Degene die het dichtst bij zit of de exacte locatie weet te voorspellen, wint een ballonvaart. Wie de Bekende Fries is, ook dat is nog geheim.

Het startevenement is de ballonvaart vanuit Leeuwarden. Gekoppeld aan het startevenement is een Facebook-actie gelanceerd waarbij mensen mogen raden waar de ballon uiteindelijk gaat landen. Op Facebook van Greydanus geeft de aardappelgroothandel tevens een aantal hints van de geheime locatie. De winnaar krijgt een ballonvaart cadeau. Ook vlogger en groentespecialist Ruurd-Jan Torensma uit Dokkum is erbij om live verslag te doen op Facebook.

Facebookactie

De landingslocatie voorspellen kan alleen via de Facebookpagina van Greydanus, via de private chat of als reactie in de discussie van het Facebookevenement ‘Win een ballonvaart’. Voorspellen kan tot exact vrijdag 31 augustus 18.30 uur. Degene die de juiste locatie weet te voorspellen of het dichtst bij zit wint. Zijn er meerdere winnaars, dan trekt Wâldgieltsjeteler en ‘notaris’ Japik Wilman een winnaar. “En de eerste 50 deelnemers krijgen van ons een gratis bakje Wâldgieltsjes. We sturen ze hiervoor een coupon via Facebook die ze kunnen inleveren bij één van de supermarkten waar wij aan leveren”, aldus Tjalke Stoelwinder van Greydanus.

Vervolgactie in Friese supermarkten

Na 31 augustus volgt nog een actie op de winkelvloer waar diverse Friese supermarkten, waar Greydanus aan levert, aan meedoen. Hierbij kunnen klanten nog 3 ballonvaarten winnen bij aankoop van de Wâldgieltsjes. Ook voor de winkels hebben de ‘Wâldgieltsjebedrijven’ een leuke verrassing in petto. De winkel die de beste promotor is voor de nieuwe oogst van de Wâldgieltsjes mag ook op kosten van de organisatie mee in een ballonvaart. Deze vervolgactie duurt de hele maand september. “Er kunnen zich nog steeds supermarkten opgeven om mee te doen. Dat kan nog tot 1 september” vertelt Tjalke.

Ter land, ter zee en nu ter lucht

Elk jaar organiseren Greydanus, Japik Wilman en Wâldpyk een ludieke actie om de oude streekaardappel het Wâldgieltsje uit De Friese Wouden voor het voetlicht te brengen. Wout Zijlstra trok al eens aan de vrachtwagens van Greydanus, ze maakten eens korte video van een op heterdaad betrapte Wâldgieltsje boef en vorig jaar gingen ze zelfs het Wad op om de eerste aardappelen naar Ameland te brengen. En dit jaar gaan ze dus door de lucht voor het gele aardappeltje uit De Wâlden.