Hûnewipperrock voor het eerst legaal in feesttent

RINSUMAGEAST - Op zaterdag 1 september wordt de eerste legale versie in een feesttent van het Geastmer feest Hûnewipperrock gehouden.

In 2011 bedacht een groep van 8 vrienden uit Rinsumageast om gezamenlijk een verjaardagsfeest te houden. Als snel bleek dat het een groot feest zou worden voor alle vrienden en dorpsgenoten. De naam voor het feest werd Hûnewipperrock. Inwoners uit Rinsumageast staan namelijk bekend als Hûnewippers. Hûnewippen is een oude traditie waarbij vroeger bij de kermis midden in het dorp honden met een touw over de brug werden geslingerd. Aan de andere zijde stonden dan mannen die de honden probeerden op te vangen. Dit spel is inmiddels niet meer toegestaan. Hûnewipperrock heeft buiten het feit om dat het een feest in Rinsumageast is verder weinig met deze traditie te maken.

Bij de eerste editie werd een DJ geregeld in een tent bij één van de jarigen in de achtertuin midden in het dorp. Er kwamen zo`n 250 man op af. Ondanks het feit dat er tot in de late uren midden in de nacht werd doorgefeest midden in het dorp was er slechts één klacht de volgende dag. Iemand moest het feest missen, omdat zijn vrouw net was bevallen. De klacht luidde dan ook dat de muziek te zacht stond omdat hij het binnen niet goed kon horen.

Omdat het feest zo`n groot succes was werd het jaarlijks herhaald omstreeks de eerste zaterdag van september. Vanaf 2012 was dit op een locatie net buiten het dorp. Inmiddels is het uitgegroeid tot een festival met op het hoogtepunt in 2016 zelfs met camping. Inmiddels kon het festival op zo`n 500 bezoekers rekenen. Aangezien het een verjaardagsfeest was bleek een vergunning niet noodzakelijk. Het feest stond bekend om een zeer gezellige sfeer met genoeg te drinken. Gratis entree en gratis drinken was het motto. Doordat het steeds meer mensen trok kon het niet meer goed gaan. En derhalve moest er in 2017 een stap terug worden genomen met een feest in het plaatselijke dorpshuis. Dit feest was ook zeer geslaagd, maar de algemene mening was dat Hûnewipperock in een feesttent thuishoort. Dit kon echter niet weer zonder vergunning. De organisatie, inmiddels ouder geworden, heeft derhalve ook een stichting opgericht dit voorjaar. De stichting Hûnewipperrock. Een vergunning is aangevraagd bij de gemeente en inmiddels verleend. Aangezien de bezwaartermijn inmiddels ook is afgelopen kan niks een zeer nieuwe succesvolle editie van het feest in de weg staan.

De feesttent zal zich bevinden op de feestlocatie waar dat dorpsfeest overigens ook is. Er zijn optredens van de rockcoverbands Lechery en Rendaq. Tevens is er een nog nooit eerder in een feesttent vertoonde surpriseact. Meer informatie is te vinden op facebook. Hier is het tevens mogelijk om online kaarten te bestellen en gave Hûnewipperrock t-shirts en petten. Hûnewipperrock wordt mede mogelijk gemaakt door bijna alle plaatselijke ondernemers uit Rinsumageast, waarna dan ook een grote dank uitgaat. Dit keer worden er weer rond de 500 bezoekers verwacht.