RaceRunning team op oefening in de Westereen

DE WESTEREEN - Zaterdag 14 juli werd er op de wielerbaan van Otto Ebbens getraind door het RaceRunning team. Normaal wordt er in Leeuwarden getraind maar de baan werd van een nieuwe asfaltlaag voorzien. Een RaceRunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen.

Doelgroep

De RaceRunner is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep (ernstig beperkte) kinderen is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. Vaak is hun handfunctie zo ernstig aangedaan dat zij bijvoorbeeld geen rolstoelsporten kunnen beoefenen. De RaceRunner lijkt voor deze doelgroep zeer geschikt om conditie te onderhouden of verbeteren en bij een sportactiviteit te participeren.

De RaceRunner is in 1989 ontwikkeld door Connie Hansen, een Deense ergotherapeut, zelf rolstoelafhankelijk en tevens paralympisch atleet. De aanleiding was een ontmoeting met paralympisch atleet Mansoor Siddiqi. Mansoor heeft cerebrale parese en deed mee aan races waarin hij zich in zijn ‘dagelijkse’ rolstoel achterwaarts voortduwde met zijn voeten. Mansoor wilde graag een meer veiligere stoel waarmee hij ook beter kon sturen. Connie adviseerde hem om te gaan staan, zich om te draaien en voorwaarts te lopen. Om dit mogelijk te maken, ontwierp zij een hulpmiddel, dat uiteindelijk de RaceRunner is geworden. Haar vader, een gepensioneerde smid, maakte de eerste RaceRunner in zijn garage van een kapotte fiets, een oude bureaustoel en de stok van een stofzuiger. Mansoor deed met deze eerste RaceRunner mee aan een 5 kilometer-race in Kopenhagen op de dag dat hij hem kreeg, tussen renners en rolstoelracers. Sindsdien is de RaceRunner steeds verder aangepast en geperfectioneerd.

Connie Hansen noemde de eerste RaceRunner ‘Petra-bike’, naar de vrolijke, vriendelijke en energievolle mascotte ‘Petra’ van de Zomer-Paralympics in Barcelona in 1992. Petra is een positief, extrovert, onafhankelijk, energiek en moedig meisje zonder armen. Sinds 1998 wordt de Petra-bike ‘RaceRunner’ genoemd, hoewel de officiële merknaam ‘Petra-bike’ nog wel op de RaceRunner te vinden is.

Voor meer informatie www.racerunning.nl