Rechtszaak te laat: ‘korting’ verdachte

LEEUWARDEN/DAMWÂLD - Een 18-jarige Damwâldster heeft 'korting' gekregen op zijn straf, omdat de rechtbank in Leeuwarden vond dat de strafzaak te lang bij het Openbaar Ministerie (OM) op de plank heeft gelegen. De korting bedroeg vijf procent op de uiteindelijke straf.

De Damwâldster stond twee weken geleden terecht omdat hij iemand zou hebben mishandeld in een discotheek in Dokkum. Dat was in de nacht van 6 maart 2016.

Door de zaak meer dan twee jaar later aan te brengen had het OM volgens de rechtbank de zogeheten 'redelijke termijn' voor strafvervolging met zo'n vier maanden overschreden.

De verdachte zou normaal een werkstraf van 150 uur hebben gekregen, door de rechtbank verleende korting van vijf procent moet hij nu 142 uur gratis werken.

De rechtbank achtte overigens wel bewezen dat de Damwâldster het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Doordat hij werd geslagen en geschopt had het slachtoffer een gebroken oogkas, een gebroken neus en een hersenschudding opgelopen.

De jongen hield een posttraumatische stressstoornis over aan de mishandeling. Hij kreeg angst- en paniekaanvallen en hij moest in therapie.

De rechtbank bepaalde dat de Damwâldster 5000 euro smartengeld aan het slachtoffer moet betalen, plus ruim 1100 euro voor kosten die het gevolg waren van de mishandeling.