Twaalf nationaliteiten in gevecht tijdens Kening Striid

TYTSJERK - Na een succesvolle eerste editie in 2017 is Imaginarium Festival ook in 2018 gastheer voor de Kening Striid, een officieel Buhurt League Open toernooi van de spectaculaire middeleeuwse vechtsport Historical Medieval Battle. Teams uit Friesland, Nederland, heel Europa, Rusland en zelfs China komen hiervoor naar Tytsjerk. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal nationaliteiten meer dan verdubbeld. Met een livestream in het Engels, Russisch en Mandarijn is de Kening Striid verzekerd van grote aandacht op het terrein zelf én online.

Historical Medieval Battle

HMB, oftewel Historische Middeleeuwse Strijd, is een jonge full-contact vechtsport gebaseerd op toernooiregels uit de middeleeuwen. Beoefenaars dragen replicaharnassen uit de periode 1200 tot 1699 en maken gebruik van botte replicawapens uit dezelfde periode. De uitrusting wordt gebaseerd op historische vondsten en documenten uit één regio en een periode van maximaal 50 jaar. Vaak dragen teams tenues uit hun eigen regio, wat goed te zien is bij de indrukwekkende kleding van de Chinese teams. De sport is sinds vier jaar ook in Nederland in opkomst en kent inmiddels twee actieve herenteams, een damesteam en vele duellisten.

Dik ingepakt gaan de vechters in teams in de arena met elkaar de strijd aan, waarbij het er heftig aan toe gaat. In tegenstelling tot historische veldslagen die veelal op festivals worden getoond, is HMB niet vooropgezet. Speciaal opgeleide scheidsrechters zorgen ervoor dat het gevecht in goede banen wordt geleid. Buhurt is de naam van de populaire groepscategorie waarin teams van gelijke grootte het tegen elkaar opnemen. Op Imaginarium Festival komen de categorieën 3 tegen 3 en 5 tegen 5 aan bod. Ook vinden er volop duels plaats.

Internationale opkomst

Na de sterke eerste editie in 2017 heeft de Kening Striid naam gemaakt in de HMB-wereld. Dit jaar trekt het toernooi dan ook deelnemers uit Nederland, Duitsland, China, Rusland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, België, Polen, Oekraïne, Italië en Ierland. De twee teams die Nederland op het wereldkampioenschap vertegenwoordigden zijn ook dit jaar weer op Kening Striid van de partij: Ascia, waarvan veel leden wekelijks in Heerenveen trainen, en Lions of Steel uit Noord-Brabant. Ook Nederlands Damesteam Kenau betreedt de arena, evenals de twee Friese teams van Ramstäk Frisia. Dit multinationale team houdt de oude grenzen van Friesland aan, dat destijds van België tot Denemarken liep.

Grootse ambities

Toernooien van de sport Buhurt vallen in vier categorieën van klein tot groot: challenger, open, master en tenslotte de prime, het wereldkampioenschap. Door de strakke organisatie viel de Kening Striid vorig jaar al in de categorie ‘open’. Kening Striid heeft de ambitie om in 2019 het grootste toernooi van Europa te zijn. Vanuit de nationale en internationale organisatie, HMB federatie Nederland en de HMBIA, zijn de ogen dit jaar dan ook op Tytsjerk gericht, een spannende ontwikkeling voor organisatoren Bert Wielstra en Esther Veldstra.

Imaginarium Festival

De Kening Striid is onderdeel van Imaginarium Festival, een familievriendelijk fantasyfestival tussen de oude eiken van Park Vijversburg in Tytsjerk op 17, 18 en 19 augustus. Het festival begint op vrijdagavond met live muziek in het sfeervolle middeleeuwse dorp. Op de grote, ambachtelijke markt vind je alles van harnassen tot steampunk kleding, en vikingsieraden. Professionele en amateur cosplayers lopen rond in de meest fantastische, zelfgemaakte kostuums. Ook kun je je laten schminken, leren boogschieten of de technieken van het metaalsmeden ontdekken. Re-enactmentgroepen brengen de geschiedenis tot leven. Headliner van het muziekprogramma is dit jaar de bekende folkband Rapalje. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Locatie: Park Vijversburg, Swarteweisein 2, Tytsjerk

Meer informatie en kaarten voor het festival (inclusief Kening Striid) zijn beschikbaar op de website: www.imaginarium-festival.nl of https://keningstriid.com