Ooievaars terug bij familie de Boer Kollumerzwaag

KOLLUMERZWAAG - Vrijdag 16 februari arriveert de mannelijke ooievaar bij de familie De Boer in Kollumerzwaag. Zondag 25 februari is ook het vrouwtje er en is het stel compleet.

Na een dikke week winterweer, met een aantal dagen vrij strenge vorst zijn ze ondertussen vertrokken voor een poosje naar een warmer gebied. Op vrijdag 9 maart komen ze allebei terug. Een periode met paringsrituelen en kleppergedrag begint.

Begin mei worden de jongen geboren. Het zijn er vier. Het mooie weer speelt daarbij mee. Het lijkt allemaal goed te gaan tot Pinkstermaandag 21 mei. Er ligt één dood jong onder het nest. Vermoedelijk waren er teveel jongen om te voeren. De zwakste redt het dan niet. De drie overgebleven jongen groeien heel goed. Ondertussen is het al vroeg prachtig weer wat maar blijft aanhouden.

Maar dan wordt het nest op 10 juni door 2 “vreemde” ooievaars belaagd. De ouders zijn allebei op zoek naar eten voor de jongen, waardoor de indringers vrij spel hebben op de drie jongen. Ze proberen de jongen te doden door op ze in te pikken. Eén jong overleeft deze aanslag niet. Een ander jong is zwaar gehavend. Het lijkt erop dat deze het ook niet overleeft, maar wonder boven wonder redt het jong het toch, met een flinke verwonding aan zijn kop en vleugel. Hij kan zijn vleugel een poos niet bewegen.

De natuur is sterk, het jong heeft nog tijd om te herstellen... Het moet nog veel groeien. En er is nog tijd om te oefenen met het spreiden van zijn vleugels. Door hun instinct zijn de ouders alert en tijdelijk weer meer om de beurt bij het nest aanwezig.

Inmiddels is het juli. Er zijn nog steeds twee goed groeiende jongen over. Hopelijk vliegen ze eind augustus uit. Net als vorig jaar zijn er toen ook twee jongen grootgebracht en uitgevlogen.

Foto´s: Erik Visser