Wietteler Munnekezijl (29) hoeft niet te betalen

LEEUWARDEN/MUNNEKEZIJL - Een 27-jarige inwoner van Munnekezijl kwam maandag op de zitting van politierechter Nynke Vlietstra met de schrik vrij. De man stond terecht omdat hij een wietkwekerij in huis had. De officier van justitie wilde meer dan 8000 euro van hem 'plukken'.

Dat geld had de Munnekezijlster volgens officier van justitie Riemke van der Zee verdiend met de verkoop van de eerste opbrengst van de wietplantage die op 23 januari in zijn woning aan de Kruisstraat werd aangetroffen. Op basis van sporen in de kwekerij -hennepresten en vervuilde filters- ging de politie er vanuit dat de 74 planten die in de woning stonden niet de eerste kweek moeten zijn geweest.

Bovendien was de stroommeter gesaboteerd. Netbeheerder Liander kwam tot de conclusie dat de meter al op 5 september vorig jaar was stopgezet. Verder zou de hij in diezelfde maand tegen een getuige hebben gezegd dat hij hennep teelde. De politie was in mei 2017 ook al eens bij de man langs geweest na een anonieme tip. Toen werd er niets in de woning aangetroffen.

Er waren meer signalen: in december 2017 kreeg de politie een geanonimiseerde brief van een van de buren dat er in de woning van de Munnekezijlster wiet werd geteeld. De verdachte zelf hield stug vol dat de planten die de politie had aangetroffen deel uitmaakten van een eerste kweek. De rechter oordeelde dat er te weinig bewijs was dat de hij vaker had geteeld.

Vlietstra wees 'Pluk ze'-vordering van de officier af. Zij veroordeelde de man tot een werkstraf van 80 uur. De 27-jarige was niet er niet helemaal zonder financiële kleerscheuren van af gekomen: hij moest ruim 2000 euro aan Liander betalen om opnieuw op het stroomnet aangesloten te worden. De officier denkt er nog over na of ze in hoger beroep zal gaan.