Masquerade Theater speelt ’Non-Aktief’

veenklooster - Masquerade Theater uit Kollumerzwaag gaf zaterdag de vierde voorstelling van Non-Aktief. Deze bijzondere jubileumvoorstelling werd ten tonele gebracht op de Brink in Veenklooster. Zondagavond 8 juli is de laatste voorstelling in Veenklooster.

Ook geeft Masquerade Theater 14 juli een voorstelling op Schiermonnikoog en op 1 september in Gerkesklooster.

‘Non-Aktief’ speelt in op de geschiedenis van Fryslân en haar kloosters. In veel Friese dorpen stond vroeger een klooster. Het stuk is gebaseerd op waargebeurde gegevens van het klooster in Veenklooster. De feiten uit de geschiedenis worden gecombineerd met de humor en Masquerade magie. ‘Mons Oliveta’, ook wel Olijfberg genoemd, is een gemend klooster. De monniken en nonnen leven er samen. Dit gaat lang niet altijd goed. Van hogere hand is besloten dat het klooster dicht moet. De monniken bedenken daarom allerlei plannen om het klooster te redden. Het idee van een ‘maagdenroof’ komt ook voorbij. Het was een muzikaal feest met dertien liedjes, voornamelijk zelf geschreven, maar ook een paar nummers compleet anders dan verwacht.

Masquerade Theater is een jeugdtoneelploeg die met het motto: van jeugd, voor jeugd en door jeugd opgericht is in 2013. Dit betekent dat zij alles, zo veel mogelijk, zelf doen. Dit zowel voor als achter de schermen. De jeugd die het stuk speelt zit allemaal binnen de leeftijdsgroep van 8 tot en met 18 jaar. Misschien leuk om te weten: onze jeugdigen komen uit allerlei verschillende gemeentes; Dantumadiel, Dongeradiel, Kollumerland en Achterkarspelen. Ook het bestuur bestaat uit deze jeugdigen. Samen spelen zij het stuk, begeleiden de voorstelling met live muziek, maar doen ook dingen als kap, grime, PR, subsidieaanvragen etc.

Foto’s Sake Beerstra