Politie: 'Dodelijk ongeval had vermeden kunnen worden'

LEEUWARDEN/FEANWÂLDEN - Volgens de politie had een dodelijk ongeval in Leeuwarden vermeden kunnen worden, als de bestuurder van een Audi 80, een 25-jarige inwoner van Feanwâlden, zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer had gehouden. Op de Archipelweg in Leeuwarden reed de Feanwâldster op 23 september 2016 een 74-jarige fietser aan. De bejaarde man zou enkele dagen later aan zijn verwondingen overlijden.

De Feanwâldster reed volgens de VOA, de ongevalsanalisten van de politie, tussen de 82 en 84 kilometer per uur toen hij op 23 september 2016 op de kruising van de Robert Kochstraat en de Kastanjestraat met de Archipelweg de bejaarde fietser aanreed. De Feanwâldster had haast, hij zou een maat ophalen en hij was aan de late kant.

Donderdag eiste officier van justitie Henk Mous bij de Leeuwarder rechtbank een celstraf van vijf maanden en een voorwaardelijke rijontzegging van twee jaar. Mous vond dat de Feanwâldster 'zeer onvoorzichtig' had gereden. 'Tegen het roekeloze aan', aldus de officier. De verdachte zelf zei dat hij niet in de gaten had dat hij veel te hard reed. Hij kon dat ook niet met eigen ogen waarnemen, de snelheidsmeter van de Audi was kapot.

Twee getuigen was het wel opgevallen dat de man erg hard hard reed. De Feanwâldster had de fietser wel gezien. Hij had ook gezien dat de bejaarde man, die geen voorrang had, aarzelde voor hij de weg overstak. Op dat moment ging de Feanwâldster er vanuit dat de man zou wachten.

De verdachte had twee uur voor het ongeval nog een snuif cocaïne genomen. Hij vond zelf dat de coke geen invloed had op zijn rijgedrag. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zat er in het bloed van de Feanwâldster niet een erg hoge hoeveelheid coke. De officier wees erop dat de bloedafname een paar uur na het ongeval heeft plaatsgevonden.

De Feanwâldster wilde zich aanvankelijk niet laten prikken, omdat hij angst zou hebben voor naalden. Uiteindelijk werkte hij toch mee. Mous vermoedde dat de man het prikken bewust heeft vertraagd, om de cocaïnewaarden in zijn bloed naar beneden te krijgen. De VOA kwam tot de conclusie dat het ongeval te vermijden was geweest, als de verdachte zich aan de maximumsnelheid had gehouden. De Leeuwarder rechtbank doet op 19 juli uitspraak.