Surhuizumer moet smartengeld betalen voor versturen 20 jaar oude naaktfoto's

LEEUWARDEN/SURHUIZUM - Voor het sturen van een filmpje met 20 jaar oude naaktfoto's naar een kennis is een 40-jarige inwoner van Surhuizum maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur, proeftijd twee jaar.

Politierechter Hessel Schuth legde geen onvoorwaardelijke straf op, hij vond het vooral belangrijk dat de verdachte een schadevergoeding betaalt aan de vrouw die op de foto's staat. Die foto's circuleren al 20 jaar op internet, de verdachte had ze doorgestuurd aan iemand waarmee hij in een Whatsapp-groep zit. De pijn zat voor het slachtoffer niet eens zozeer in de oude foto's. In hetzelfde filmbestand zat ook eens screenshot van haar werkplek en haar gezin.

De man had het filmpje naar een kennis gestuurd, diens echtgenote herkende de vrouw op de foto's. Er werd meteen contact opgenomen met de verdachte, die zou ook onmiddellijk het bestand hebben verwijderd. Het slachtoffer zei op de zitting dat de man had toegezegd haar te helpen om degene te zoeken die het filmpje had verspreid. Een dag later zou ze op geen enkele manier contact hebben kunnen krijgen met de verdachte.

Daarop had ze hulp gezocht van een advocaat en aangifte gedaan. 'Als hij had geholpen, was dit niet gebeurd', zei de vrouw. De verdachte zei verschillende malen dat hij enorm veel spijt had. Hij had nog geprobeerd een schikking overeen te komen, maar het slachtoffer ging niet akkoord met de 250 euro die de man had voorgesteld.

'Twintig jaar na dato belandde ze opnieuw in een nachtmerrie', stelde officier van justitie Leonie Potijk. Zij noemde de verdachte 'onderdeel van een probleem dat veel groter is. De ellende van het openbaar zijn van deze foto's houdt hij in stand'. De vrouw vorderde 1600 euro smartengeld en betaling van de kosten van de advocaat, die ze in alle haast had ingeschakeld. De rechter wees 750 euro smartengeld toe. De officier had eerder al gezegd dat het leed vooral veroorzaakt is door degene die als eerste het filmpje op internet heeft verspreid.