Goud en zilver voor Jan Fennema

DAMWALD - Een gouden en een zilveren medaille nam Jan Fennema mee terug in het vliegtuig van Sardinië naar huis. In zijn leeftijdscategorie won hij de tijdrit van vijf kilometer tijdens de European Transplant & Dialysis Sports Championships. In de wegwedstrijd kwam Fennema als tweede over de streep.

De wielrenner van Otto Ebbens kreeg in zijn kinderjaren een donorlever, een transplantatie die zijn leven redde. De afgelopen maanden stonden in het teken van de wedstrijden op het Italiaanse eiland. Rond de hoofdstad Cagliari werden de wedstrijden in het kader van het Europese kampioenschap gehouden.

In de tijdrit over vijf kilometer haalde Jan Fennema een gemiddelde snelheid van 39,5 kilometer, waarmee hij zevende werd. In zijn leeftijdscategorie betekende het een gouden plak. De wegwedstrijd werd ingekort tot zestien kilomter koers. In de eindsprint kwam Fennema een metertje te kort voor de winst.

De inwoner van Damwâld heeft deelname aan de wereldkampioenschappen wielrennen voor mensen die een transplantatie of dialyse ondergaan hebben als nieuw doel gesteld. Die vinden in Newcastle plaats. Het deelnemersveld is dan groter. Bovendien is er naast een individuele ook een teamtijdrit. De wegwedstrijd is in augustus 2019 dertig kilometer over een heuvelachtig parcours.