'Malafide hondenhandelaren deden het om het geld'

LEEUWARDEN Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 10 en 5 maanden cel geëist voor twee malafide hondenhandelaren. Het tweetal, een 21-jarige Drachtster en een 26-jarige Leeuwarder, heeft met vervalste papieren veelal zieke pups verkocht.

De zaak kwam medio december 2016 aan het rollen, toen de politie een inval deed in een loods aan de Grândyk in Holwerd. De loods werd gehuurd door de Drachtster. Er werden negen pups en 16 volwassen honden aangetroffen. Volgens de politie waren de beesten ziek en koud en liepen ze in eigen uitwerpselen. In de vriezer lagen 23 dode honden en vier konijnen.

De Drachtster had, aanvankelijk samen met de Leeuwarder, pups via Marktplaats te koop aangeboden. Dat gebeurde eerst vanuit het appartement in Leeuwarden, waar de twee samenwoonden. Later verhuisden ze naar Kollum. De vaccinatiepapieren van de pups waren vals, de stempel en de handtekening van een dierenarts waren nagemaakt. De verdachten kochten de pups bij een handelaar in het Brabantse Hapert.

Daar had de politie al in de zomer van 2016 een inval gedaan omdat er niet of verkeerd gevaccineerde pups werden verkocht. Het OM verwijt de verdachten niet alleen dat ze pups met vervalste papieren verkochten, ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, door zich voor te doen als bonafide handelaren die gezonde dieren aan de man brachten. Er liggen tien aangiftes tegen het tweetal. Alle eigenaren kochten zieke pups, de meesten hadden de ziekte Parvo, waarvan een aantal inmiddels zijn overleden. Een van de gedupeerden zei op de zitting dat zijn pup al na drie dagen was overleden. Officier van justitie Gerben Wilbrink gaat er vanuit dat de verdachten er alleen maar op uit waren om geld te verdienen. 'Ze beschouwden de honden als een object, ze zijn volledig voorbijgegaan aan het welzijn van de dieren', aldus de officier. De tien gedupeerden claimen duizenden euro's aan schade. De pups die nog in leven zijn, zijn ziekelijk en hebben constante zorg nodig. De officier eiste bovenop de onvoorwaardelijke celstraffen vijf maanden en drie maanden voorwaardelijk, voor respectievelijk de Drachtster en de Leeuwarder.

De Leeuwarder rechtbank doet op 12 juli uitspraak.