Buitenposter (56) zet verzekering op verkeerde been: werkstraf

LEEUWARDEN/BUITENPOST - Een 56-jarige inwoner van Buitenpost is maandag veroordeeld voor het gebruikmaken van een vervalste aanvraag voor het afkopen van een levensverzekering.

De man had die aanvraag ingediend nadat zijn relatie was stukgelopen, hij had echter nagelaten zijn voormalige partner op de hoogte te stellen.

De aanvraag was al in 2012 de deur uitgegaan, de partner kwam ruim dan drie jaar later achter dat haar ex de volledige premie, ruim 28.000 euro, had opgestreken. Politierechter Maaike de Wit veroordeelde de Buitenposter tot een werkstraf van 40 uur, plus 40 uur voorwaardelijk. De man heeft samen met de aanvraag voor het afkopen van de levensverzekering een schrijven gestuurd met de handtekening en de kopie van het id-kaart van zijn ex-partner, zodat het leek alsof zij haar toestemming verleende.

De vrouw vrouw had verklaard dat zij nooit heeft geweten dat hij de levensverzekering, die was gekoppeld aan de hypotheek, op ging zeggen. De vrouw ontdekte drie jaar later dat haar ex alle verzekeringen had opgezegd en de levensverzekering had afgekocht.

Later bleek dat de aanvraag tot afkopen van de levensverzekering via een speciaal voor dat doel bestemd formulier gedaan had moeten worden. De vrouw kreeg van verzekeringsmaatschappij ASR een 'coulancevergoeding' 7500 euro uitgekeerd.

Dat bedrag hoeft de Buitenposter niet aan zijn ex te vergoeden, maar de rechter bepaalde wel dat hij de vrouw een schadevergoeding van 6800 euro moet betalen. De helft van het bedrag dat hij heeft geïnd, 14.300 euro, beschouwde de rechter bovendien als geld dat langs criminele weg is verkregen. Dat bedrag moet de Buitenposter in de staatskas storten.