Schildersbedrijf Loonstra bestaat 80 jaar

Dokkum - Vorige maand bestond Schildersbedrijf Loonstra 80 jaar.

Onno Loonstra is de derde generatie. Op 11 april 1938 startte ‘pake’ Owe Loonstra een schildersbedrijf in Oostrum. Hij begon als eenmansbedrijf, zoals elk dorp destijds wel een schilder had. In de jaren '50 is het bedrijf naar de D.R. Camphuysenstraat in Dokkum verhuisd en begon het steeds groter te groeien. Het bedrijf had er ook een winkel bij waar onder meer verf verkocht werd.

Sinds 1985 is het bedrijf gevestigd op de huidige locatie: Hogedijken 6. Onno Loonstra kwam ongeveer dertig jaar geleden in de zaak: "Het schilderen vond ik een leuk en creatief vak. In een familiebedrijf rol je er dan gemakkelijk in en eerlijk gezegd: het beviel me wel en ik ben nooit meer weg gegaan."

Onno Loonstra is er gepast trots op dat het bedrijf in al die jaren zijn goede naam heeft weten te behouden. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het vakgebied. De eisen op het vakgebied qua veiligheid, materialen e.d. zijn toegenomen. Ook de wensen van de consument zijn aan verandering onderhevig. Tegenwoordig moeten schilders hier veel meer kennis van hebben en zijn het eigenlijk gespecialiseerde werknemers geworden. Schildersbedrijf Loonstra biedt alle facetten van het vakgebied aan en dat is te zien aan de onlangs nieuw ingerichte showroom op De Hogedijken.

Met gemiddeld 10 man personeel zit Onno veel op kantoor voor het maken van afspraken en planningen. Ook is hij vaak onderweg om opdrachtgevers te adviseren, werken op te nemen en aan te sturen: "Soms moet ik qua drukte even bijspringen en heb ik af en toe zelf nog een kwast vast. Dat zou ik eigenlijk wel wat vaker willen doen, maar de prioriteit ligt toch bij het aansturen van het schildersbedrijf."

Allerlei soorten werkzaamheden

Schildersbedrijf Loonstra pakt alles aan, van eengezinswoningen tot monumentale panden waar bijzondere verftechnieken toegepast moeten worden. Naast het schilderen wordt er ook behangen, glas geplaatst en andere onderhoudsklussen uitgevoerd. Ook is het bedrijf specialist in het vergulden waarbij bladgoud wordt aangebracht met een gladde en blinkende afwerking. Zo heeft Loonstra bijvoorbeeld onlangs het uithangbord met het wapen van Dokkum van de nieuwe Stadsbrouwerij gerestaureerd.

Ook al zijn de werkzaamheden van het schildersbedrijf vooral in Dokkum en het noorden van het land, je kunt Onno Loonstra ook verderop in het land aantreffen. Onno zet zich, naast het runnen van zijn zaak, ook landelijk in voor de branchevereniging OnderhoudNL. Belangenbehartiging vindt Onno Loonstra belangrijk en de waarde hiervan neemt alleen maar toe. Het is bijvoorbeeld steeds moeilijker om kwalitatief goed geschoold personeel te vinden in deze branche.

Schildersbedrijf Loonstra is een OnderhoudNL Garantie-bedrijf en werkt dus volgens de kwaliteitsnormen van de AF-Erkenningsregeling die in 1995 is ingevoerd door de schildersbranche. "Ik vind het mooiste aan het vak om rechtstreeks contact te hebben met de klant om zo de beste kwaliteit te kunnen leveren." En dat vinden de klanten ook, want klanten beoordelen de schilders van Loonstra gemiddeld met een 9,6 via de Erkenningsregeling op onderhoudnlgarantie.nl.