SC Kootstertille terug naar vierde klasse

Kootstertille - Ruim zevenhonderd toeschouwers zagen SC Kootstertille na zes jaar terugkeren in de vierde klasse. Met een 4-0 overwinning op HJSC werd een prima seizoen met een promotieticket beloond.

De finaleronde van de nacompetitie werd niet het duel waar de vonken van afspatten. Daarvoor was de tegenstand van een gehavend HJSC te pover, maar toonde de thuisclub ook overduidelijk aan dat voor de gasten niets te halen viel.

Omdat de thuisclub eerst de kat uit de boom keek, kon HJSC even de aandacht op zich vestigen. Het was Bart van Kalsbeek die uit een hoekschop over kopte. Aize Storm testte even later de betrouwbaarheid van invaller-doelman Lars Palyma, die de inzet van Storm slechts met de nodige moeite onder controle kreeg. 

De Tilsters kwamen daarna vrij snel aan een voorsprong, want het duel was amper een kwartier oud toen Aize Storm zichzelf voor de HJSC-sluitpost lanceerde. Deze kreeg de inzet van Storm niet goed verwerkt en wist zich na de rebound kansloos gepasseerd: 1-0.

Halverwege de eerste helft leek Storm, na goed doorzetten van Wilco van der Heide, op weg naar een tweede treffer. Storm strandde nu echter op de benen van Palyma. Enkele minuten later was Tom van der Veen uit de afgeslagen aanval van HJSC op weg naar het doel van de gasten, maar hij schoot de bal in het zijnet. 

Een kwartier voor het rustsignaal lag Kootstertille alsnog op de gewenste koers. Van der Veen liet een schitterende voorzet los en bij de tweede paal anticipeerde Van der Heide uitstekend door de bal beheerst binnen te schieten: 2-0. In het resterende deel van de eerste helft nam Kootstertille gas terug, waardoor HJSC tot een tweetal hoekschoppen kon komen. De tot dan nog niet op de proef gestelde Tille-doelman Albert Jan Merkus wist op de inzet van de beste man aan HJSC zijde J. Boonstra de bal geconcentreerd tot hoekschop te verwerken. 

Twee minuten na rust was het duel feitelijk beslist. Van der Veen trok naar binnen, drukte op de rand zestien krachtig af en joeg de bal kansloos langs doelman Palyma. Pieter Hoekstra had een minuut later de 4-0 voor het inschieten, maar na zijn prima actie speelde vertwijfeling in de afronding hem parten. Met een slap rollertje als resultaat. 

De thuisclub hoefde kennelijk niet meer zo nodig en HJSC was niet bij machte de wedstrijd te kantelen. Pas in de slotfase gaf Kootstertille nog een keer vol gas. Van der Veen liet een voorzet los maar de bal eindigde onbedoeld stijf onder de lat en kon met moeite door de HJSC-sluitpost tot hoekschop worden gewerkt. Vijf minuten voor het einde werd een inzet van Harmen Tabak doelman Palyma bijna te machtig, maar wist hij deze nog nipt tot hoekschop te verwerken. Uit deze corner kopte André Faber de bal rakelings naast. 

Toch zou Kootstertille de promotie met een vierde treffer gaan vieren. Captain Gerbrand Waaksma kreeg de bal na de oogstrelende voorbereiding van Harmen Tabak keurig aangespeeld, stuurde vervolgens twee tegenstanders het bos in en schoof uiterst beheerst de 4-0 binnen. De promotie was een feit en na de meer dan verdiende overwinning kon er uitgebreid gefeest worden en dat onderdeel beheersten de Tilsters ook uitstekend.