WSBF-turnster Kaylen Arends pakt Nederlandse titel

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 9 juni stonden WSBF-turnsters Tess de Vries en Kaylen Arends (instap N3) in de Almelose topsporthal IISPA om aan het bondskampioenschap turnen N3 deel te nemen. Dit is nationaal het hoogst haalbare podium en voor beide turnsters hun eerste NK; extra spannend om aan mee te doen. De vertrouwde teddyberen-mascottes waren ook weer meegereisd en daarmee was de voorbereiding compleet.

Tess en Kaylen startten op het onderdeel sprong. Beide dames lieten een nette overslag over de pegases zien, gevolgd door een mooie hurksalto als tweede sprong. Een goede start van de wedstrijd.

Bij de rekstokoefening kwamen de turnsters hun oefeningen redelijk goed door, met hier en daar een aantal schoonheidsfoutjes. Hierdoor vielen de scores iets lager uit dan gehoopt.

Het derde toestel van de dag was de balk, dit toestel heeft de reputatie een lastig zenuwentoestel te zijn. Voor Tess en Kaylen is het één van hun favoriete oefeningen en dat bleek ook met de wedstrijd: de dames lieten elk een strak geturnde balkoefening zien.

Op het laatste toestel mochten ze nog één keer stralen op de vloer met hun oefening op muziek. Kaylen deed dit fantastisch en scoorde dan ook een 13.700. Dit gaf vertrouwen voor haar toestelfinale vloer later dit weekend. Ook Tess zette haar mooiste lach op en turnde een voortreffelijke vloeroefening; 13.000 was haar resultaat. Ook Tess mag later nogmaals haar vloeroefening laten zien in de toestelfinale.

In het eindklassement werd Tess 9e en Kaylen 5e en daarmee hebben ze zich in de top 10 van Nederland genesteld.

Zondag 10 juni stonden de toestelfinales op het programma. Tijdens deze wedstrijden konden de turnsters bondskampioen worden op de individuele toestellen. Zowel Tess als Kaylen hadden met de halve finales eerder dit seizoen meerdere toestelfinales binnen gesleept. Zondag mochten ze proberen deze plaatsingen te verzilveren.

Tess had zich geplaatst voor sprong en vloer. Haar vloeroefening ging nu beter dan de zaterdag, een mooie verbetering. Uiteindelijk werd ze vierde, een zeer knappe maar tegelijk ook iets zure plaats. Op de sprong maakte ze een fantastische hurksalto, echter liet de overslag deze keer iets te wensen over. Een zevende plaats was het resultaat. Tess mag met recht zeer trots zijn, ze hoort bij de turntop van Nederland.

Kaylen had zich geplaatst voor balk en vloer. Daar kwam op het laatste moment ook nog het onderdeel sprong bij, omdat een andere turnster zich had afgemeld voor deze finale. Kaylen mocht daarmee inschuiven als eerste reserve, een extra cadeautje.

Haar sprong ging redelijk, maar was helaas niet goed genoeg voor een podiumplaats. Op de evenwichtsbalk turnde Kaylen een stabiele oefening, met een aantal kleine wiebeltjes. Dit was jammer, want hierdoor viel ze net buiten de medailles; een vierde plaats.

De vloeroefening was superstrak en dit straalde ze ook uit. Het cijfer viel enigszins tegen, omdat ze een punt neutrale aftrek had gekregen. Na een protest van de trainster, werd dit rechtgezet en stond er een prachtige 14.500 op het scorebord. Hiermee is Kaylen Nederlands Kampioene geworden op het toestel vloer.

Op 30 juni staan nog de Friese Kampioenschappen in Joure op het programma om het seizoen mee af te sluiten. Nadat iedereen bij is gekomen van dit pittige weekend, zullen de turnsters zich daarop gaan voorbereiden.