Masquerade Theater speelt Non-Aktief in Veenklooster, Schiermonnikoog en Gerkesklooster

REGIO - Masquerade Theater Jongerein viert dit jaar haar vijfjarig jubileum. Dit met het prachtige iepenloftspul Non-Aktief. „Wij zijn het eerste iepenloftgezelschap wat met een stuk de boer op gaat. Daarom deze bijzondere reizende jubileumvoorstelling. We zochten naar een thema en locatie waar nog nooit eerder een openluchtvoorstelling opgevoerd is. En die locaties werden gevonden. Het oog viel op Veenklooster als locatie, om precies te zijn “de Brink”. Voor de andere locaties hebben we gekozen voor De Paardenbak op Schiermonnikoog en de Gereformeerd Kerk waar de restanten van het voormalig klooster annex bierbrouwerij nog zichtbaar zijn,” vertellen de jongeren van Masquerade Theater.

Masquerade Theater Jongerein viert dit jaar haar vijfjarig jubileum. Dit met het prachtige iepenloftspul Non-Aktief. „Wij zijn het eerste iepenloftgezelschap wat met een stuk de boer op gaat. Daarom deze bijzondere reizende jubileumvoorstelling. We zochten naar een thema en locatie waar nog nooit eerder een openluchtvoorstelling opgevoerd is. En die locaties werden gevonden. Het oog viel op Veenklooster als locatie, om precies te zijn “de Brink”. Voor de andere locaties hebben we gekozen voor De Paardenbak op Schiermonnikoog en de Gereformeerd Kerk waar de restanten van het voormalig klooster annex bierbrouwerij nog zichtbaar zijn,” vertellen de jongeren van Masquerade Theater.

„Hoe laat je de geschiedenis in beeld en geluid herleven, dat was wel een zoektocht. De ware kloosters bestaan er immers niet meer, het is zelfs niet bekend waar ze precies gestaan hebben of hoe het er ooit uitgezien heeft. Samen met onze jeugd hebben we geprobeerd om het klooster en zijn bewoners nieuw leven in te blazen. Verschillende kerken en instanties zijn benaderd of ze ons kunnen helpen aan informatie of materiaal, we kregen overal volledige medewerking. Zo komt het dat ons Mons Oliveta klooster de kerkramen heeft van de kerk uit Wâlterswâld, de muren van de kerk uit Oudwoude en de deuren van de kerk in Kollumerzwaag . Zelfs de trailer mochten we opnemen in de Bonifatiuskapel. Deze staat sinds de mei maand op onze website.”

Masquerade Theater is opgericht in 2013 door drie jongeren. Omdat er in de regio weinig tot geen cultureel aanbod was, besloten daar ze daar wat aan te doen. Nu, vijf jaar later, is Masquerade uitgegroeid tot een begrip en bestaat het gezelschap uit 28 acteurs. De leeftijden wisselen van de allerkleinsten die acht jaar oud zijn, tot jongeren van achttien jaar.

De jeugd speelt met Non-Aktief in op de geschiedenis van Fryslân en haar kloosters. Het stuk is gebaseerd op waargebeurde gegevens van het klooster dat in Veenklooster gestaan heeft, maar mixt dit met de jeugdige Masquerade magie tot een spetterende voorstelling. Het klooster was van oorsprong een gemengd klooster. Dat ze samen onder een dak leefden ging lang niet altijd goed, dat gaat de fantasie te buiten. Van hogere hand is besloten dat het klooster dicht moet. De monniken bedenken daarom allerlei plannen om het klooster te redden. Het idee van een ‘maagdenroof’ komt ook voorbij. Zal het hun lukken het tij te keren?

Non-Aktief is te zien op 29, 30 juni, 1 , 6, 7, 8 juli op de Brink in Veenklooster.

Daarna 14 juli Schiermonnikoog in de paardenbak gelegen aan de Westerburenweg.

1 september bij de Hervormde kerk, de Poorthoek 1A te Gerkesklooster/Stroobos.

Al is dit jaar is het stuk gratis, na de voorstelling is iedereen welkom om een donatie te doen, want een productie als deze is natuurlijk niet voordelig. Meer info vindt u via www.masqueradetheater.nl Reserveer snel, want vol is vol.