Technics4U in Kollum

kollum - Een groot aantal basisscholieren uit groep 7 en 8 stonden vrijdag voor de ingang van het Lauwerscollege in Kollum.

Maar liefst 366 basisschoolleerlingen uit Achtkarspelen en Kollumerland deden in Kollum mee aan Technics4U. Dit evenement wordt georganiseerd vanuit de De Gouden Driehoek door de Technetkring Achtkarspelen-Kollumerland. Het speelt in op de sterk toenemende vraag aan technisch geschoold personeel in Noordoost Fryslân.

Wethouder Paul Maasbommel was ook aanwezig bij de start van technics4u. Een mooi evenement, aldus wethouder Maasbommel in Kollum. “Het was heel leuk om het enthousiasme van de leerlingen te zien. Ook kinderen die niet zoveel met techniek hadden, deden net zo hard mee.”

Vrijdagmiddag waren er twee rondleidingen gepland bij Stertil in Kootstertille. Op zaterdag namen de kinderen met hun ouderseen kijkje bij Haitsma Beton in Kootstertille, Bouwbedrijf Kootstra van der Veen in Harkema en Project Spitkeet-Lytshûs in Harkema en bij het Project Beurtschip Dorp Grouw in Drogeham. In Noordoost Friesland is een groeiende vraag naar mensen met een technische opleiding. Een reden om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Door de Technetkring Achtkarspelen-Kollumerland, een samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven, is daarom het techniekevenement Technics4U opgezet.

Doe activiteiten

Op een toegankelijke manier werd verteld dat overal techniek in en achter zit. Van een scan in het ziekenhuisbij een kankerpatiënt tot een attractie bij Walibi. De rest van de ochtend werd gevuld met doe activiteiten, die werden begeleid door de eigen vmbo-leerlingen van het Lauwerscollege. De kinderen hebben een solar auto in elkaar gezet. Een autootje dat kan rijden op zout water.

Enthousiast

Aan het einde van dag kregen de kinderen een gereedschapskistje mee, met waardebonnen daarin. Die konden ze de volgende dag inwisselen voor een stuk gereedschap of een ander presentje bij de bedrijven waar ze langsgingen.Op die manier hielden de leerlingen ook iets tastbaars over aan het project. Het project viel geweldig in de smaak en het enthousiasme was groot. Zo groot zelfs, dat enkele deelnemers de techniek zeker zien als een goede optie voor de toekomst.

Foto’s Sake Beerstra