Punt achter bestaan TTV Anja

DE WESTEREEN - Na veertig jaar valt het doek voor Tafeltennisvereniging Anja uit De Westereen. De vereniging kampt al enige jaren met terugloop van het aantal leden en ondanks de enorme inzet om nieuwe leden te werven blijkt dat dit niet genoeg is geweest. “We hadden nog een tijdje door kunnen gaan, met als gevolg dat de vereniging langzaam maar zeker nog kleiner zou worden en voor iedereen het plezier in het tafeltennissen minder zou zijn geworden. Juist om het plezier in de sport te behouden hebben we er tijdens de voorlaatste bestuursvergadering unaniem voor gekozen om er mee op te houden, nu we nog plezier in de sport hebben. Negen van de dertien leden stoppen dan ook niet met tafeltennis, maar voegen zich nu bij de Tafeltennisvereniging Dokkum”, aldus voorzitter Minne van der Meulen.

Alhoewel zowel het voltallige bestuur als alle leden volledig achter de beslissing staan om de vereniging op te heffen, deed het nemen van deze beslissing toch wel wat pijn, erkent Van der Meulen. “Dit jaar bestaat de vereniging veertig jaar. Een jubileumjaar. Veel van onze leden zijn al jarenlang lid. Zelf ben ik al 28 jaar voorzitter. Natuurlijk doet het dan een beetje pijn om te besluiten te stoppen. Maar het plezier in de sport heeft voorop gestaan in de beslissing om de vereniging op te heffen. Ook voor mezelf is dat beter. Ik wil nog graag jaren met plezier tafeltennissen. Nu daar geen sores van een bestuur meer bij spelen kan ik nog wel een paar jaar vooruit.”

Alhoewel negen van de dertien leden mee verhuizen naar Dokkum ziet Sjoerd van der Werf de toekomst van kleinere verenigingen in Nederland wel wat somber in. “Vergrijzing is een groot probleem, zeker bij kleinere verenigingen. Dat geldt overigens niet alleen voor tafeltennis, maar ook voor andere kleine sporten. We hebben veel gedaan om nieuwe leden te werven, ook bij scholen. Maar voor de jeugd is er tegenwoordig zoveel te kiezen. Vroeger was er alleen een voetbal- en korfbalvereniging in een dorp. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het is er.”

Vrijdagavond werd in De Kruisweg in Damwâld een afscheidsfeest gehouden. Clubicoon Appie de Vries kon hier wegens ziekte helaas niet bij aanwezig zijn. “Erg jammer, want Appie heeft maar liefst 37 jaar in het bestuur gezeten. Hij speelde jarenlang competitie”, vertelt Van der Werf.

Tijdens het afscheidsfeest werden herinneringen opgehaald aan veertig jaar tafeltennis. Gestart in Twijzelerheide, op een gegeven moment verhuist naar het Badhûs in De Westereen, tussentijds nog eens een uitstap gemaakt naar Damwâld en de laatste zeven jaar weer terug in Twijzelerheide. Ook werden er herinneringen opgehaald aan Willem Steringa, die jarenlang betrokken was bij de vereniging maar in 1997 op 60-jarige leeftijd overleed. “Ik heb met zowel Willem als Appie jarenlang gespeeld”, vertelt Van der Meulen. “We noemden ze wel eens de verstrooide professors. Ze vergaten altijd wat. Appie speelde regelmatig op blote voeten omdat hij z’n sportschoenen weer eens vergeten was. Na een wedstrijd ging ik standaard nog een rondje door de kleedkamer, want de kans was groot dat ze in de kleedkamers spullen achterlieten.”

Hoogtepunt in de veertig jaar TTV Anja was volgens Van der Meulen de eerste keer dat TTV Anja promoveerde naar de eerste klasse en toen landelijk mocht gaan spelen. “Sportief gezien was dat echt ons hoogtepunt!”