Werkbezoek ChristenUnie Noardeast-Fryslân aan Bouwgroep Dijkstra Draisma

DOKKUM - Afgelopen vrijdag heeft de fractie van ChristenUnie Noardeast-Fryslân een werkbezoek gebracht aan Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) in Dokkum.

Het was indrukwekkend te zien en te horen hoe dit bedrijf aan de weg timmert. “Samen voorop richting een duurzame toekomst” is voor dit toonaangevende Bouwbedrijf in onze regio de rode draad bij al hun activiteiten. En dat maken zij ook waar.

Dat dit bedrijf, met een omzet van 200 miljoen, voorop loopt blijkt wel uit het feit dat zij meedoen aan de Friese Energiestrategie, maar ook aan de denktank van “Bouwend Nederland” onder leiding van Diederik Samson. Maar wat wil je ook als je bedenkt dat ze al in 2016 de ‘Duurzaam Bouwen Award’ hebben gewonnen en onlangs finalist waren bij de “Koning Willem I Stichting”.

BGDD bouwt in een grote bedrijfshal prefab-wanden van duurzame systeembouw-woningen die energieneutraal worden gebouwd. Maar ook bestaande woningen kunnen duurzaam worden gerenoveerd.

Uit het verhaal van innovatiemanager Folkert Linnemans werd duidelijk dat er niet meer gewacht kan worden met duurzaam bouwen en energietransitie (lees: wonen zonder gasaansluiting). De vraag van de mensen van de ChristenUnie was dan ook: wat kan de politiek hierin betekenen?

Het antwoord van de heer Linnemans was:

- In het kader van de verbinding van bedrijf, kennis en overheid de kennis centraliseren via het “Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân” in Buitenpost.

- Op decentraal niveau kleinschalig aanpakken door aanpassing van het gemeentelijke bestemmingsplan.

- Als je woningen gasloos wil maken, begin dan met een wijk waar gasleidingen liggen die meer dan 40 jaar oud zijn en dus vervangen moeten worden.

- Snelheid is geboden!

De ChristenUnie Noardeast-Fryslân neemt deze uitdaging serieus en bedankt Dijkstra Draisma voor dit zeer interessante en leerzame bedrijfsbezoek.