Bilker vertelt ware verhaal Marijke Meu

kollum - Burgemester Bilker vertelde dinsdagmiddag in Meckama State in Kollum onder grote belangstelling het ware verhaal van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765) vertellen, ook bekend als Marijke Meu.

Vrij kort nadat ze naar Fryslân kwam, moest ze 20 jaar lang optreden als regentes. Ze had een zwaar leven, maar wist Fryslân, Nederland en vooral het Huis van Oranje op diverse manieren te redden. Haar ware verhaal was de moeite waard te horen van een ervaren verteller als Bearn Bilker.

Bilker: ,,Fryslân heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan van het koninklijk Huis van Oranje-Nassau. Een paar eeuwen geleden hadden we hier in Fryslân het vorstenhuis Nassau. De Nassaus woonden een groot deel van het jaar in Leeuwarden. Dat was hun residentie! Diezelfde Nassaus werden de rechtstreekse voorouders van de latere Nederlandse koningen en koninginnen van Oranje-Nassau. Een van de belangrijkste Nassaus was Maria-Louise van Hessen Kassel. Als zij er niet was geweest, had Nederland nu misschien zonder koningshuis gezeten. Het leven van Maria-Louise verliep tragisch, maar zij verzette veel werk voor haar familie. Zij was bij de Friezen zo populair, dat zij zelfs Marijke-Muoi werd genoemd, tante Marijke.”