Zilver voor Joël Zuidema op NK Teamsprint

DOKKUM - Joël Zuidema is het baanseizoen goed begonnen. Samen met Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee snelde de Dokkumer naar de zilveren medaille op het Nederlands kampioenschap Teamsprint.

Na een periode van veel trainen in het krachthonk en op de wielerpiste was het voor Joël Zuidema zondagmiddag tijd voor de eerste wedstrijd van het baanseizoen. Zuidema stond met sterke mannen Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee aan het vertrek van het NK Teamsprint. Bij dit onderdeel start een ploeg met 3 renners voor een tijdrit over 750 meter (3 ronden). Elke renner neemt een ronde voor zijn rekening en stuurt dan ‘naar boven’. De wedstrijd is verdeeld in een kwalificatieronde en een finaleronde.

In de kwalificatieronde was Zuidema de derde man en moest hij dus de laatste ronde alleen afleggen, nadat hij op gang was getrokken door Lavreysen en Ligtlee. Het trio klokte in Apeldoorn de tweede tijd achter BEAT Cycling Club. “Het ging erg goed in deze heat. Ik kon goed aansluiten bij de mannen, alleen kostte dat natuurlijk wel veel kracht. Dat voelde ik wel in mijn eigen ronde, maar dat is logisch. We haalden de finale en daar ging het om”, sprak Zuidema na zijn rit.

In de finale schoof Zuidema een plekje naar voren en was hij de tweede man. De groen-zwarte brigade van BEAT was in de finale net iets sterker dan Lavreysen, Ligtlee en Zuidema, die zodoende tevreden moesten zijn met zilver. “Sam had een erg goede openingsronde, hij reed zelfs een persoonlijk record. Daardoor was het voor mij wat lastiger om de aansluiting te behouden, maar ik kon mijn eigen ronde dit keer goed doen. Dus al met al mag ik zeker tevreden zijn met deze rit”, aldus Zuidema met de zilveren medaille om zijn nek.

Voor Zuidema was het een mooi begin van zijn baanseizoen. Vorig jaar behaalde hij brons op dit onderdeel, dit jaar dus zilver. De komende weken staan de Track Series Sprint op het programma. Zuidema neemt deel aan alle drie koersen en rijdt daarna tussen kerst en oud en nieuw het Nederlands Kampioenschap op de baan.