Nesser (74) krijgt werkstraf voor hennep op zolder

LEEUWARDEN/NES (D) - Een 74-jarige inwoner van Nes (Dongeradeel) is woensdag voor betrokkenheid bij een hennepkwekerij veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De politierechter vond ook dat de man geld heeft verdiend met hennepteelt. Maar uiteindelijk krijgt de Nesser nog geld terug van Justitie.

De politie deed op 17 oktober 2016 een inval in de boerderij van de verdachte, aan de Nijewei in Nes. In de schuur bevond zich op zolder een professioneel ingerichte wietplantage met 505 planten. De stroomkabel kwam vanuit de woning en was buiten de meter om aangelegd. De Nesser zei dat hij van zowel de kwekerij als de illegaal afgetapte stroom niets afwist.

Hij is volgens eigen zeggen niet vaak op de boerderij, driekwart van de tijd verblijft hij in Leeuwarden bij zijn levenspartner. Hij wees de beschuldigende vinger naar drie personen die geregeld op de boerderij waren en klusjes voor hem deden. De politie had het drietal verhoord, ze hadden verklaard dat ze van niets wisten. Een buurvrouw had de politie op het spoor van de kwekerij gezet.

De buurvrouw zou de kweekruimte hebben gezien, de verdachte zou haar hebben gevraagd of ze henneptoppen wilde knippen. De Nesser zei dat hij de vrouw niet kende, ondanks dat zij bij de politie had verklaard dat ze bevriend waren geweest. De officier geloofde er helemaal niets van. Zij wees erop dat er in de auto van de Nesser een zak met hennepafval was aangetroffen. De officier eiste een werkstraf van 80 uur.

Verder zou de man het geld dat hij met de verkoop van een oogst zou hebben verdiend, geschat op 15.000 euro, aan de Staat moeten betalen. De Nesser werd veroordeeld voor het aanwezig hebben van de hennep. De rechter concludeerde dat hij niet kon bewijzen dat de man ook daadwerkelijk bij de teelt betrokken is geweest. De werkstraf van 80 uur bleef staan, het financiële voordeel werd door de rechter bepaald op 5000 euro. Omdat de politie indertijd 5850 euro in beslag had genomen, krijgt de verdachte nog 850 euro terug van Justitie.