Harkema-Opeinde koestert punt in uitbeurt bij beter WTOC

Oudwoude - Harkema-Opeinde heeft zaterdag in Oudwoude een 2-2 gelijkspel behaald tegen WTOC. Aan Harkemaster zijde werd het punt beschouwd als het maximaal haalbare.

Hoewel de beide WTOC-doelpunten in de categorie ‘weggevertje’ vielen, had de thuisploeg over het geheel een overwicht en betere kansen. Zo werd er onder andere een strafschop gemist. Daarnaast kwam de gelijkmaker van Wilbert Huitema pas in de 88ste minuut tot stand. Met het behaalde punt houdt Harkema de vijf staartploegen onder zich. Het blijft dringen geblazen onderin de vierde klasse B.

WTOC staat bekend als een ploeg die veel strijd aan de dag brengt. Het elftal herbergt enkele gifkikkers, stoort vroeg en de fysieke duels worden niet geschuwd. Harkema-Opeinde had het hier in de eerste helft moeilijk mee. Lange tijd slaagden de groengelen er niet in tot een fatsoenlijke opbouw te komen. Links en rechts verdwenen ballen over de zijlijn.

WTOC had een aardig overwicht, maar creëerde niet veel uitgespeelde kansen. Tegen de verhouding in kwam Harkema na exact een halfuur op voorsprong. Na een voorzet van Alex van der Tuin tikte Hilbrand Benedictus de bal door naar Sake Kooistra. Die kapte zich vrij en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied tegendraads raak: 0-1.

WTOC leek door de treffer even van de wijs en wist enige tijd geen gevaar te stichten. Met grote hulp van de Harkemasters kwam het op slag van rust toch langszij. Een te korte terugspeelbal werd door ex-Readtsje Jelmer de Boer opgepikt en binnengeschoten.

De tweede helft was aanvankelijk een replica van de eerste. WTOC was de betere partij, maar over het algemeen was het spel rommelig. In de 54ste minuut schoot Taede van der Ploeg rakelings voorlangs. Drie minuten hierna leek de thuisploeg alsnog op weg naar een voorsprong. Een vrije trap werd verwerkt door de Harkemaster defensie. Arbiter Pool leek af te gaan op de protesten van de gastheren en floot enkele seconden nadat de bal was weggewerkt voor een strafschop, ogenschijnlijk omdat Tedo de Bruin onderuit werd getrokken. Berend Jan Prins schoot de penalty hard op de binnenkant van de paal.

Dat Harkema-Opeinde in de fase hierna overeind bleef, was te danken aan ‘good old’ Anne Hoeksma. Tot twee keer toe verscheen Tedo de Bruin alleen voor de Harkemaster sluitpost. Beide keren was de routinier de situatie de baas. Toch moest de doelman in de 75ste minuut het antwoord schuldig blijven. WTOC kreeg in die minuut opnieuw een penalty te nemen, toen Tedo de Bruin onderuit werd gelopen nadat een counter niet al te best werd verwerkt door de Harkemaster achterhoede. Dit keer was Berend Jan Prins wel trefzeker.

Met de 2-1 leek de wedstrijd beslist. De groengelen waren in het tweede bedrijf nimmer tot een redelijke kans gekomen. Het pleit voor de ploeg van Willem Schokker dat het zich na de achterstand toch oprichtte. Te meer omdat de beslissingen van scheidsrechter Pool steeds vaker gekenmerkt werden door willekeur. Het gros van deze beslissingen viel in het nadeel van de Harkemasters uit.

Twee wissels bij de gasten sorteerden effect. In de 86ste minuut werd Paul van der Heide in het veld gebracht. Deze junior laat in de minuten die hij in het vlaggenschip speelt steevast zien dat hij bulkt van het talent. In de 88ste minuut begon de youngster op de vijandelijke helft aan een aanval die via Gerard Spinder bij Alex van der Tuin belandde. Die bracht de bal op de voor hem kenmerkende wijze voor het doel, waar Hilbrand Benedictus vanaf de achterlijn de knikker voor de pot kopte. Hier stond een andere invaller - Wilbert Huitema - klaar om de 2-2 over de lijn te frommelen. Een niet meer verwacht, maar daarom niet minder luid bejubeld punt kreeg zo gestalte.

Voor de tweede week op rij was Huitema als 'pinchhitter' van grote waarde. Zijn doelpunt zorgde er voor dat Harkema niet een snoekduik maakte op de ranglijst. De middenmoot blijft in zicht, maar ook de teams uit de staart hijgen de Harkemasters nadrukkelijk in de nek. Volgende week komt er een ploeg in Harkema op visite die in exact hetzelfde schuitje bivakkeert. V en V ’68 uit Garyp heeft eveneens negen punten en zal alles op alles stellen een dubbelslag te maken in het Harekietenland.