Rottevalle doet zichzelf de das om tegen FC Birdaard

Rottevalle - Rottevalle was zaterdagmiddag op het eigen sportpark It Hagehiem gastheer van lijstaanvoerder FC Birdaard. Rottevalle stond tweede op de ranglijst, met slechts één punt achterstand op de koploper.

De inzet was deze middag de koppositie en de eerste periodetitel. Het zou voor het elftal van Ronald Bosma op een teleurstelling uitlopen. FC Birdaard won met 2-3 en sleepte de eerste prijs van dit voetbalseizoen binnen.

Rottevalle had het aan zichzelf te danken dat het na deze wedstrijd met lege handen stond. De eerste 25 minuten was Rottevalle de beter spelende ploeg. De thuisclub kwam, nadat ze al een aantal mogelijkheden had liggen, verdiend op een 1-0 voorsprong. Er was wel een strafschop voor nodig na een handsbal van een FC Birdaard-speler binnen de beruchte lijnen. Liekele Kamminga, de elfmeterspecialist van Rottevalle, benutte de penalty en zo had Rottevalle de gewenste start.

Het leek de opmaat tot meer doelpunten voor de gastheren, maar niet lang daarna kreeg de wedstrijd een onverwachte wending. Doelman Robert de Jong moest een foute uittrap corrigeren en beging buiten het strafschopgebied een overtreding. De scheidsrechter kon niet anders dan de Rottevalster doelman met een rode kaart van het veld sturen.

Reservedoelman Riekele Borger maakte zijn opwachting, maar zijn eerste daad was de bal uit het net halen. Hidde Kingma profiteerde met een prima vrije trap van een foutief opgestelde Rottevalster verdedigingsmuur.

Rottevalle was van slag en zag FC Birdaard in een kort tijdbestek uitlopen naar 1-3. Lennaart Kooistra, een van de jongsten op het veld, was twee maal op de goede plek en trefzeker. Rottevalle deed nog een poging met 2-3 te gaan rusten, maar ondanks een paar mogelijkheden, slaagde het daarin niet. De drie doelpunten tegen hadden een deuk in het zelfvertrouwen van de ploeg gegeven.

De tweede helft begon wel met een strijdbaar Rottevalle. Zelfs met tien tegen elf was het niet onmogelijk het FC Birdaard nog moeilijk te maken. Zeker toen na ongeveer vijf minuten al de aansluitingstreffer gemaakt werd door Liekele Kamminga.

Rottevalle geloofde er weer in en onder aanvoering van Fokko van der Veer en Erwin de Wind trok Rottevalle ten aanval. De thuisclub kreeg corners en er waren een paar hachelijke scrimmages in het doelgebied van FC Birdaard. Rottevalle was een aantal keren heel dicht bij de gelijkmaker, maar het lukte niet. Achterin werden de gevaarlijke counters van FC Birdaard, dat natuurlijk ruimte kreeg in deze wedstrijd, tijdig onschadelijk gemaakt. Al moest eenmaal de paal redding brengen. 

Rottevalle  kreeg nog een domper te verwerken toen het zo’n acht minuten voor tijd met negen man verder moest. Fokko van der Veer werd van achteren neergehaald en dat leverde de Birdaard-speler een terechte gele kaart op. De reactie van de centrale verdediger van Rottevalle was echter te buitensporig en hiervoor werd hij volgens de regels met een rode kaart bestraft.

Zelfs met negen tegen elf kwamen er nog wat mogelijkheden voor Rottevalle, maar de nederlaag kon niet meer worden afgewend. Birdaard won daarmee deze topper, mede doordat Rottevalle het elftal van Wiebren Kerkhof in het zadel had geholpen. Positief punt voor Rottevalle is dat het in de tweede helft liet zien strijdlust en veerkracht te tonen.

Volgende week gaat Rottevalle op bezoek bij SC Kootstertille. De aanvang van deze wedstrijd is 14.00.