50 jaar trouw aan KNRM

ameland - Op zondag 11 november, de 194e verjaardag van de KNRM, eren de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij de mensen die met hun vrijwillige bijdragen al 60 of 50 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken. Op station Ameland werden de heer en mevrouw Nagtegaal in het zonnetje gezet.

Familie Nagtegaal ‘Redders aan de wal’ werd in 1968 donateur van de KNRM en zijn dat altijd gebleven. Ze werden donateur in het jaar dat de marifoon zijn intrede deed waardoor communicatiemogelijkheden verbeterden en daarmee ook de veiligheid op zee. Sinds de vijftiger jaren nam het aantal hulpverleningen aan watersporters jaarlijks toe. In 1958 kwamen scheepsstrandingen nog geregeld voor. De reddingboten Brandaris en Prins Hendrik zochten op 7 januari vergeefs naar de kustvaarder Capella, die in een zware noordwesterstorm slagzij maakte en verging. De ramp kostte negen mensenlevens. De sleepboot Ebro liep op 11 januari bij storm vast op de Banjaard. De reddingboot Maria Carolina Blankenheim uit Veere redde alle 19 opvarenden.

Het echtpaar Nagtegaal werd ontvangen in het boothuis in Nes waar zij een rondleiding kregen. Vervolgens waren beide reddingsboten in de haven van Nes waar ze aan boord konden gaan om een oefening van dichtbij mee te maken.

Aansluitend werd het paar in het boothuis van Ballum exta geërd door de bemanning van beide Amelander reddingsboten en de plaatselijke KNRM commissie. Als snel kwamen mooie verhalen naar boven, van gestrande schepen op het Amelander strand, ervaringen van reddingen, aangespoelde waren en ook over de reis die dhr Nagtegaal maakte als matroos op de grote vaart.