Prachtige derby ’t Fean ’58 tegen Marum

Surhuisterveen - ,,Er is weinig verschil tussen de teams in deze klasse”, zei secretaris Ronja de Boer van SV Marum vooraf aan de ‘burenruzie’ tegen ’t Fean ’58. Dit bleek twee uur later na een enerverend duel: 2-2.

En toch had trainer Jan Mulder van de fiere koploper uit Marum graag iets meer gewild. ,,Met drie punten hier weggaan was wel wat ik in gedachten had, ook met het oog op de eerste periode. Dat wordt nu heel lastig, ons doelsaldo is veel slechter dan dat van de concurrenten.”

De beginfase bracht spektakel. Binnen een minuut had WiIlem Van Kammen moeten scoren voor de thuisclub. Doelman Johan Bouma van de gasten stond echter op de goede plek. 

De tegenstoot was wel raak: de razendsnelle Tom Boezerooy zorgde voor de openingstreffer: 0-1.

Dit allemaal na twee minuten spelen. ’t Fean ’58 was in het geheel niet van slag en toonde zich op zijn minst gelijkwaardig aan de koploper. Zo belandde een inzet van Jeroen Boekema net naast het doel en werd een doelpunt van Daniël Laturiuw afgekeurd door de arbiter.

Vlak voor de theepauze mochten de blauwhemden een vrije trap nemen op een kansrijke positie. Jelte Bottema, teruggekeerd in de basis, wist wel raad met dit buitenkansje en krulde de bal snoeihard langs doelman Bouma, 1-1. ,,Volle bak in de hoek met die bal”, glimlachte de met veel zelfvertrouwen spelende Bottema. Met de gelijke stand halverwege had iedereen wel vrede. ,,Onze beste eerste helft van dit seizoen”, vond trainer Mark Bosma van de blauwhemden.

De tweede helft was nog maar drie minuten oud toen het alweer zinderde op sportpark It Ketting. Een lange bal werd verkeerd beoordeeld door de defensie van Marum en belandde voor de schietgrage voeten van Harm Vrij. Bouma was kansloos op de fraaie inzet en zowaar leidde de thuisclub tegen de koploper: 2-1.

Tien minuten later stond de defensie van de thuisclub niet goed. Marc Oldewarris zorgde derhalve voor de verdiende gelijkmaker. Het restant van de boeiende derby stond bol van de spanning. Jens Hamstra miste een reuzenkans en doelman Jelmer van der Meer ranselde een kopbal van Marc Oldewarris meesterlijk uit zijn doel. In de laatste minuten was het billenknijpen voor de thuisclub. Het eindsignaal van scheidsrechter Dennis Smit uit Drachten kwam dan ook als geroepen. Uitblinker Jelte Bottema toonde zich tevreden met de uitslag. ,,Na de vroege achterstand pikten wij het geweldig op, ik ben hier erg blij mee.”

Dat gevoel leefde ook bij Mark Bosma. ,,Wij hadden afgesproken om vanaf het begin druk te zetten en dat slaagde prima. Eigenlijk hadden we in de rust met 2-0 voor moeten staan. Wij waren, vond ik, de baas in het veld.”