Feanster echtpaar De Jong zestig jaar getrouwd

Surhuisterveen - Marten de Jong en Iemkje de Jong-Oosterwoud uit Surhuisterveen zijn vandaag - maandag 29 oktober - zestig jaar getrouwd.

Het jubilerend echtpaar kreeg vanochtend visite van burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen. Gerbrandy nam een kopie van de originele trouwacte voor de diamanten echtelieden mee.

Marten de Jong is op 25 november 1932 geboren in De Wilp. Iemkje Oosterwoud zag het levenslicht op 6 december 1932 in Boornbergum. Beiden zaten op de kweekschool in Drachten. Aan het einde van de opleiding werden ze verliefd op elkaar.

Iemkje Oosterwoud verhuisde na de opleiding met haar ouders naar Heerenveen en werd onderwijzeres in Rotsterhaule en vervolgens in Heerenveen. Marten de Jong ging na de opleiding aan het werk als hoofd van de school in De Wilgen en daarna in militaire dienst. Zijn eerste baan als onderwijzer was in Diever en later in Zorgvlied.

Hun liefde voor elkaar bezegelden Marten de Jong en Iemkje Oosterwoud met een huwelijk op 29 oktober 1958 in de gemeente Heerenveen. Na het trouwen werd Marten de Jong hoofd van de basisschool in Hemrik. Nadat hij zijn aktes in Duits en Engels had gehaald, werd De Jong docent aan de technische school in Surhuisterveen. In totaal is Marten de Jong veertig jaar in het onderwijs geweest.

Iemkje de Jong-Oosterwoud ging na hun huwelijk invalwerk doen op een basisschool in Opsterland. Al snel ruilde ze dit in voor een baan binnen het voortgezet onderwijs. Mevrouw De Jong gaf les in de zogeheten AVO-vakken aan de huishoudschool in Surhuisterveen en Drachten.

Marten en Iemkje de Jong houden beiden van toneelspelen, volleybal en tennis. Mevrouw De Jong is medeoprichter van de volleybalvereniging in Hemrik. Ook ging zij vaak met een fietsgroep lange tochten maken.

Het echtpaar De Jong verkeert nog in goede gezondheid. Beiden maken nog gebruik van de fiets en auto. Het echtpaar woont zelfstandig en redt zich nog prima met alles.