Feanster en Doezumer jongeren aan de slag in Latijns-Amerika

Surhuisterveen-Doezum - Ieder jaar trekken honderden jongeren uit heel Nederland de werkhandschoenen aan om mee te helpen aan de bouw van klinieken, scholen en sanitatie-voorzieningen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De projecten worden onder het motto ‘bouwen aan verandering’ georganiseerd door de christelijke organisatie World Servants uit Wolvega.

In Surhuisterveen en Doezum is sinds deze maand een groep jongeren onder de vlag van World Servants actief. De groep bestaat uit Wianna Vrieswijk, Else van Dijk, Jacob Schaap en Eelkje de Wal. Zij voeren actie om in de zomervakantie van 2019 drie weken op reis te kunnen gaan naar Cuevas in Bolivia.

In het Zuid-Amerikaanse land zullen zij, samen met de lokale gemeenschap, een nieuwe kliniek bouwen. Het gebouw dat er nu staat, is namelijk erg verouderd. De kwaliteit van de zorg is daardoor laag en veel mensen uit de omgeving moeten voor hun behandeling erg ver reizen naar het ziekenhuis. Het is dus hard nodig dat er een nieuwe kliniek komt met meer voorzieningen en goed geschoold personeel. Hierdoor verbetert de zorg en krijgen meer mensen toegang tot goede medische hulp.

Een project bestaat uit meer dan bouwen alleen, aldus de actiegroep Surhuisterveen-Doezum. Naast het bouwen bevatten de projecten ook een kinderprogramma en een programma gericht op de uitwisseling van cultuur. Deelnemers zullen ook lokale kerken en organisaties bezoeken. Alles is er op gericht om in contact te komen met de lokale bevolking, om zo van elkaar te kunnen leren.

Iedere deelnemer draagt bij aan de kosten van het project door het bijeenbrengen van een eigen deelnemersbijdrage. Hier worden onder andere de reis en het verblijf en een deel van de bouwkosten van betaald. Het is een behoorlijk bedrag dat door de meeste deelnemers bij elkaar wordt gebracht door het organiseren van sponsor- en verkoopacties. De projecten worden mede mogelijk gemaakt door Wilde Ganzen en supporters van World Servants.

Een World Servants-project heeft niet alleen impact in de gemeenschappen waar de projecten plaatsvinden, maar zorgt ook voor ontwikkeling bij de deelnemers. Deelnemers bouwen aan zichzelf door alles wat zij meemaken en doen tijdens een project en door de ontmoeting met mensen die in een land leven met een hele andere cultuur.

Inwoners van Surhuisterveen en Doezum zullen de World Servants-jongeren de komende tijd nog vaak tegenkomen met diverse sponsor- en verkoopacties. Zo zijn ze onder andere te vinden op de Survento 50plus- en Woonlifestylebeurs in De Lantearne op 26 en 27 oktober en 24 november komen ze in actie op de Rooilijn 6 in Surhuisterveen waar ze voor een kleine bijdrage auto’s en bestelbusjes gaan wassen. Op de Facebookpagina ‘World Servants Surhuisterveen/Doezum’ zullen regelmatig updates worden gepubliceerd.