Spectaculaire zege dammers TTS bij ‘angstgegner’ BEGB

Britsum - Het vlaggenschip van damclub TTS uit Surhuisterveen heeft maandag een meer dan prima resultaat behaald. De uitbeurt tegen BEGB uit Britsum leverde een 5-7 zege op.

Het Britsumer team is al jaren een ‘angstgegner’ voor de provinciale dammers uit Surhuisterveen. Met maar liefst drie ereklassespelers in de BEGB-gelederen was er voor TTS bijna niet tegen op te boksen. Door de zege van het zaterdagteam tegen dezelfde formatie was er sprake van een optimale motivatie bij de Feanster schuivers.

Door het uitvallen van een speler kon TTS-coryfee Rein van der Wal nog worden opgeroepen en ging de strijd los. Ate Oosterhof - altijd degelijk spelend - wist tegen de voorzitter van de thuisclub een knappe remise te behalen. Eerder was Henk Westerhof echter al gevloerd door de topper van BEGB, Oege Dijkstra. Jammer voor Westerhof maar verlies tegen Dijkstra was ingecalculeerd.

Karel de Bruin en Jeppe Bronger gingen slordig met de kansen om en omdat er niemand toesloeg eindigde de pot in remise. Rein van der Wal deed wat werd verwacht. Hij bracht Pieter Dijkstra behoorlijk in het nauw. Toen Dijkstra in zijn gebruikelijke tijdnoodfase was beland, bleek er iets fout te gaan. De juiste tempi werden door Van der Wal ingezet en de buit was binnen.

In een explosieve stand werd de tijdnoodfase Sietse Bronger in zijn potje tegen Gerrit Terpstra ook teveel. Met wederzijds een stand vol dreigingen was een verkeerde slagkeuze fataal. Terpstra maakte geen fout en streek de volle winst op. 

PFDB-bondsvoorzitter Reinout Sloot had Anton van der Ploeg in het beginspel op sluwe wijze een brikje afgepakt. Hierdoor bleek Van der Ploeg te zijn geprikkeld en ondanks het vergeten van zijn klok ging hij voluit in de aanval. Dit resulteerde uiteindelijk zelfs in een valstrik waarbij TTS’er de beste positie overhield. Getracht werd nog even de volle buit binnen te halen, maar het punt was voldoende voor de eindoverwinning.

Voldaan keerden de Feanster dammers huiswaarts om te genieten van de geheel onverwachte overwinning. Toen onderweg de uitslag van het tweede team tegen de reserves van Heerenveen ook nog bekend werd was het groot feest. Hier was de uitslag maar liefst acht tegen nul.

BEGB                 - TTS

Oege Dijkstra   - Henk Westerhof        2-0

Reinout Sloot   - Anton van der Ploeg  1-1

Sietse Bronger  - Gerrit Terpstra       0-2

Pieter Dijkstra - Rein van der Wal      0-2

Jeppe Bronger   - Karel de Bruin        1-1

Sjoerd Schaaf   - Ate Oosterhof          1-1

Einduitslag                                         5-7

 

TTS 2                -  Heerenveen 4

Joop de Graaf   - Sjoerd van der Molen  2-0

Luitzen vd Heide- Gerard Weinans        2-0

Jan Kunnen      - Hielke Luik           2-0

Tjidsger Veenstra - Albert Koops         2-0

Einduitslag                             8-0