Vierstromenland Surhuisterveen eindelijk woonrijp gemaakt

Surhuisterveen - In 2006 werden de eerste woningen in Vierstromenland in Surhuisterveen opgeleverd. Twaalf jaar later wordt de wijk woonrijp gemaakt.

Het startsein voor het bouwrijp maken werd maandag gegeven. ,,Het project kende veel tegenslagen en de bewoners hebben heel veel geduld moeten hebben”, zei wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen. ,,Maar gelukkig wordt de wijk nu afgewerkt.”

Aannemer H. Brouwer bestratingen uit Harkema voert het groot onderhoud uit. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het opbreken en opnieuw aanbrengen van de rijbaan, aanbrengen van trottoirbanden, inritten, lantaarnpalen, parkeerplekken en groen.

De gemeente wil zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de wensen van de bewoners. Zo komen er een fietspad met ontsluiting naar de haven, een parkje met onder andere een schelpenpad en een picknickbankje en meer trottoirkolken en verlichting. Afhankelijk van het weer zal de reconstructie halverwege 2019 worden afgerond.

Economische crisis

In 2004 werd het plan Vierstromenland vastgesteld. De verkoop van de woningen ging voorspoedig en in 2006 werden de eerste woningen opgeleverd. In 2008 stagneerde de bouw als gevolg van de economische crisis. Er werd nog slechts een enkele woning verkocht en in 2010 kwam de verkoop stil te liggen.

Projectontwikkelaar Megahome kwam in financiële problemen. Via executieverkopen in 2013 en 2015 werden dertig woningbouwkavels in Vierstromenland verkocht. In 2016 ging de projectontwikkelaar failliet. Dit jaar heeft de gemeente overeenstemming bereikt over de overdracht van het openbaar gebied en kan gestart worden met het woonrijp maken van de wijk.