‘Blokkeerders moeten als schadevergoeding cursus volgen’

LEEUWARDEN - De anti-Zwarte Piet-activisten die op 18 november vorig jaar bij Oudehaske werden tegengehouden bij Oudehaske, willen dat de rechtbank aan de 33 'blokkeerfriezen' en aan Jenny Douwes -initiatiefneemster van de actie- als een soort van schadevergoeding in natura een workshop 'Diversiteit in de klas', over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet oplegt.

Een cursus die gegeven zal worden door de Stichting Nederland Wordt Beter, waar KOZP-actievoerders Mitchell Esajas en Jerry Afriyie aan verbonden zijn. Als de blokkeerders in gebreke zouden blijken, zouden ze een boete van 200 euro moeten betalen.

De twee willen ook ruim 7000 euro aan materiële schade vergoed zien. Een inzittenden van de bussen knalde met zijn hoofd tegen een stoelleuning toen de chauffeur hard op de rem trapte. Dit slachtoffer, een student geneeskunde, vorderde een schadevergoeding van 5000 euro. Esajas en Afriyie kregen op dag drie van het proces tegen de blokkeerfriezen beiden het spreekrecht.

Esajas noemde de blokkade op de A7 ‘een van de meest beangstigende momenten in mijn leven’. Volgens hem spatte de agressie er af bij de blokkeerders, die met de vuisten in de lucht op de bussen afkwamen. ,,Het gaat hier niet om Zwarte Piet. Dit was geen nuchter Fries uitje op de A7, dit was een georganiseerde misdaad,’’ zei Afriyie. Hij vond dat de blokkeerders niet als helden betiteld mogen worden. ,,Uw kinderen en mijn kinderen verdienen betere helden.’’

Eerder kwam de persoon aan het woord met wie alles was begonnen: Jenny Douwes (40) uit Drachten. Zij zei dat ze niet wist dat ze iets strafbaars had gedaan toen ze een filmpje op Facebook plaatste met de oproep om de anti-Zwarte Piet-demonstranten op te vangen.

Ze was al verbaasd dat de politie contact met haar opnam. ,,Ik was in de veronderstelling dat ik een demonstratie mocht houden.’’ Het is volgens Douwes nooit de bedoeling geweest om de bussen tegen te houden. Er zou afgesproken zijn om een langzaamaanactie te houden, zodat de bussen te laat in Dokkum zouden arriveren. Douwes zei dat ze uit ‘ongerustheid’ had gehandeld. Ze was bang voor de veiligheid van de kinderen die op Sinterklaas stonden te wachten. Net als de andere verdachten refereerde ze aan eerdere Sinterklaasintochten, onder andere in Gouda en Rotterdam. Onderzoek dat burgemeester Waanders had moeten doen, vond Douwes.

Nadat van de kant van de politie de sommatie kwam om de Facebookpagina ‘Project P’ te verwijderen, gebeurde dat ook. Douwes en degene die de pagina had aangemaakt, zouden daarop te horen hebben gekregen dat ze daarna niet strafrechtelijk vervolgd zouden worden. De politieman die met de beheerder van de pagina had gesproken, ontkende onder ede op de zitting dat die toezegging was gedaan.

Douwes deed zelf niet mee aan de actie op de A7. Ze was naar de intocht gegaan, wel zonder haar zoontje. Ze kreeg in die periode nogal wat bedreigende berichten. Douwes: ,,Je weet niet wat er op stapel staat.’’

Op de vraag van officier van justitie Peter van der Spek waarom ze de andere verdachten niet heeft gewaarschuwd om ze zo te behoeden om strafbare feiten te plegen, antwoordde Douwes: ,,Dat heb ik gedaan, via de Facebookpagina en via de media.’’

Een 56-jarige Heerenvener had volgens de inzittenden de bussen al vanaf Amsterdam achtervolgd. Hoewel ook andere verdachten hadden verklaard dat een motorrijder de locatie van de bussen had doorgegeven, bestreed de Heerenvener dat hij dat was geweest. Hij zei dat hij per ongeluk in de blokkade terecht was gekomen: ,,Ik was aan het toeren.’’