BIJ-zondere bijenreis in Doopsgezinde kerk te Buitenpost

Buitenpost - Jan Willem Zwart van de Kruidhof neemt u op zondagmiddag 21 oktober vanaf 15.00 uur mee op een BIJ-zondere bijenreis in de Doopsgezinde kerk.

Er worden verschillende stations aangedaan zoals: soorten bijen, onderzoeksresultaten, maar vooral heel veel informatie over wat een particulier daadwerkelijk kan doen om een bijvriendelijke tuin te maken. In het jaar van Culturele Hoofdstad Leeuwarden staan de bijen helemaal centraal. Zeker in Buitenpost. Er zijn vele initiatieven geweest om de aandacht te vestigen op bijen. Scholen hebben hard meegewerkt aan projecten, er staat kunst op verschillende plaatsen in Buitenpost en ook de kerken hebben aandacht besteed aan bijen.

Waarom al die aandacht? Het gaat niet goed met de bij. Met name wilde bijen hebben het erg moeilijk. Bijen van imkers, worden goed verzorgd en redden zich prima.  Wilde bijen leven vaak alleen en hebben specifieke gebieden nodig om in te kunnen leven. Het zijn dan ook vaak deze gebieden die de oorzaak zijn van bijensterfte. Dat is erg jammer voor de biodiversiteit, maar het heeft ook direct gevolgen voor onszelf. Zonder bijen is er geen voedsel en kan er geen bestuiving plaatsvinden. Bijen zijn dus essentieel voor de mensheid.