FNP-icoon Bauke van der Heide overleden

Ferwert - Bauke van der Heide uit Ferwert is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was meer dan dertig jaar fractievoorzitter van de FNP in Ferwerderadiel.

Bauke van er Heide was een markant persoon. De eerste jaren vormde hij een eenmansfractie, in 2006 kreeg de Fnp een tweede zetel in de raad. Vier jaar later, in 2010, mocht de Fnp voor het eerst in de geschiedenis een wethouder leveren voor het college van B & W. In 2014 kon de Fnp dit succes herhalen.

Voor Van er Heide moest dat wel even wennen: van oppositiepartij naar coalitiepartij is een hele verandering. Hij beschikte over kennis over de meest uiteenlopende zaken, en demonstreerde dat in de raadsbijeenkomsten. Van der Heide hield zich vooral bezig met ruimtelijke ordening, verkeer, kunst en cultuur.

Van der Heide grote moeite met het fenomeen herindeling, maar toen hij zag welke grote uitdagingen Ferwerderadiel te wachten stonden, werd het hem duidelijk dat zijn kleine gemeente het met de tijd niet meer zou redden, en stemde ook hij in met de herindeling in de Noordoosthoek van Fryslân.

Van der Heide was een filosoof van de klei: hij moest niets hebben van megalomane projecten en gladde praters. Zijn kracht was dat hij dicht bij de mensen stond, en opkwam voor hun belangen. Sinds 1982 heeft deze iconische FNP-er zich ingezet voor de bevolking van Ferwerderadiel. Bezieling en een goed gevoel voor humor waren kenmerkend voor zijn optredens in de raad en er buiten.

Het laatste jaar was niet gemakkelijk voor deze ‘minske-man’: hij was erg ziek en verloor onlangs een dierbaar familielid. Maar hij hield de kop er voor: “At it heal kin wol ik al nei de lêste riedsgearkomst fan Ferwerderadiel yn desimber” zei hij twee weken geleden nog.

Het heeft niet zo mogen zijn, vrijdagmiddag is hij overleden. In de gemeenteraad zal hij opgevolgd worden door Marco Kramer van Hallum.