Flinke problemen met boekhouding bij Achtkarspelen

Buitenpost - De boekhouding bij Achtkarspelen is niet op orde. Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft de gemeente van de accountant te horen gekregen dat er het nodige schort aan de financiële processen. Dat is met name het geval bij het zogeheten sociale domein.

Via een raadsbreed gedragen motie drong de politiek er donderdagavond bij het college van b. en w. op aan snel orde op zaken te stellen, zodat de accountant in 2020 weer een goedkeurende verklaring voor de cijfers over 2019 kan afgeven. Om dat al voor de rekening van dit jaar te bewerkstelligen, is volgens de partijen niet realistisch.

,,Het is treurig dat het zo gaat”, aldus IJde van Kammen van de FNP-fractie over de huidige gang van zaken. Het personeelsverloop op de afdeling financiën is indrukwekkend, stelde PvdA’er Theun Nicolai over de omstandigheden op gemeentehuis in Buitenpost. Wethouder Harjan Bruining vertelde dat er druk gewerkt wordt om de boel weer op de rit te krijgen. ,,Mij past bescheidenheid. De kop van Jut staat hier.”

Achtkarspelen sloot 2017 af met een positief resultaat van 882.000 euro. Het grootste deel van dat bedrag - 692.000 euro - gaat naar de algemene reserve. Het resterende deel wordt bestemd voor de werkzaamheden aan de Warmoltsstrjitte in Harkema.