Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof

Buitenpost - Hortus van Fryslân De Kruidhof sluit op zaterdag 6 oktober in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een oogstdag en fruitshow.

Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen kunnen pompoen snijden en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen. Vaste bezoekers van de oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot gaat volledig naar ‘vergeten’ kinderen uit gebroken of ontwrichte gezinnen.

Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings en kruidenthee.  Er worden verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en er zijn demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Ook is er een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van eigen fruit en demonstreert men de oogst van oude cultuurgewassen. In de kas is een breed aanbod van standhouders waaronder een lokale bierbrouwer en de Noordelijkste wijngaard van Friesland.

Presentatie van de oogst
Zoals ieder jaar presenteert De Kruidhof zo’n tachtig soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen u op deze dag van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren kunt u het beste vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kunt u informatie krijgen. Heeft u een zieke boom? Neem dan een takje met één of meer bladen mee. 

In de kas wordt de oogst van oude cultuurgewassen getoond en kunt u proeven van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter.

Activiteiten voor jong en oud
Tussen 10.30 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn €3,50 per kind. In de kas kunt u een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit de tuinen. Dit kost €0,25 per tak of bloem uit eigen tuin. U kunt om 14.00 uur voor €2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijgt u een receptenboekje mee naar huis. 

Laatste dag plantensale
In de grote Verkooptuin vindt u naast de uitgebreide planten, fruitbomen- en kruidencollectie speciale aanbiedingen van vaste planten. In de week van 29 september tot en met 6 oktober worden alle planten met 50% korting verkocht. De oogstdag is de laatste dag waarop deze actie geldt en biedt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog wat mooie najaarsbloeiers of fruitbomen aan te schaffen.

De Kruidhof is tijdens deze oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is €3,50. Kinderen tot twaalf jaar betalen €1,50. Met een Museumkaart of seizoenskaart van de tuin heeft u gratis toegang.

Meer informatie vindt u op www.dekruidhof.nl.