Harkema-Opeinde overtuigend winnaar Meku Proline-toernooi

Harkema - Harkema-Opeinde heeft zaterdagmiddag op overtuigende wijze het Meku Proline-toernooi gewonnen. Het was voor het eerst sinds 2005 dat de groengele brigade de eerste plaats behaalde op het eigen regiotoernooi.

Op de cupwinst viel helemaal niets af te dingen. De ploeg van hoofdtrainer Willem Schokker dicteerde in alle drie gespeelde wedstrijden het spel en kreeg geen enkele tegentreffer. Een mooie seizoenstart voor de Harkemasters, die zich dit jaar promotie tot doel hebben gesteld.

Voorafgaand aan het toernooi werd de organisatie dikwijls de vraag gesteld of het toernooi wel doorgang zou vinden. Ook in Harkema was wekenlang geen drup regen gevallen. Dankzij een geweldige groep vrijwilligers waren de velden steeds zorgvuldig gesproeid, hetgeen ervoor zorgde dat alle drie speelmatten er als biljartlakens bij lagen. Het hoofdveld was rond 14.00 uur het toneel van de eerste wedstrijd uit groep A: Harkema Opeinde-VVT. Bij de Twijzelerheidsters zijn deze zomer enkele ervaren krachten teruggekeerd in het vlaggenschip. Deze mutaties lijken VVT geen windeieren gelegd te hebben. De groenhemden kwamen lange tijd prima mee met de gastheer. Desondanks keek de vijfdeklasser al vroeg tegen een achterstand aan. Alex van der Tuin opende in minuut twee de score met een bekeken tegendraads schot. VVT had enkele aardige kansen de stand in evenwicht te brengen. Zo moest Harkema-goalie André de Graaf zich strekken om een prima afstandsschot uit de hoek te stompen. Naarmate de wedstrijd in de slotfase belandde, drong Harkema-Opeinde nadrukkelijker aan op een tweede treffer. Deze kwam er uiteindelijk ook. Nadat Hilbrand Benedictus vrij onnodig werd gevloerd in het strafschopgebied, schoot Wilbert Huitema de toegekende penalty binnen: 2-0.

Op veld 2 was Surhuisterveen verreweg de betere tegen de zondagvoetballers van Zwaagwesteinde. De Feansters vergaten echter een belangrijk ding: scoren. Zo kon het dat 'De Readtsjes' met de zege aan de haal gingen dankzij een treffer van Jarno Visser. Een mooie opsteker voor de Westereenders, die hierna direct weer aan de bak konden tegen ASC. Een nieuwe zege zou Zwaagwesteinde direct een finaleplaats bezorgen, maar het pakte anders uit. Al binnen de minuut opende Tamme de Boer de score voor de Augustinusga-Surhuizum-Combinatie. In het vervolg van de wedstrijd liet ASC geen spaan heel van de tegenstander. Uiteindelijk stokte de teller bij 4-0 en dat was een magere weerspiegeling van de verhoudingen. Han Zwart zorgde voor 2-0 en 3-0, Tamme de Boer bepaalde de eindstand op 4-0.

Een veld verder kwam titelhouder Houtigehage voor het eerst deze dag in actie. De Hagenaren kwamen in de vorige editie prima uit de verf met de uiteindelijke toernooiwinst als resultaat. Een herhaling van deze prestatie zat er dit jaar niet in. In een gelijkwaardige wedstrijd zegevierde VVT met 2-0. Op aangeven van Siemen Sake Kamstra kopte Siebe van der Veen de 1-0 in de touwen. Geale Walda verdubbelde de score in de slotminuten. Deze score had tot gevolg dat Harkema-Opeinde in de laatste wedstrijd tegen Houtigehage genoeg had aan een 1-0 nederlaag om in de finale te belanden. De finaleplek kwam nimmer in gevaar. Hoewel een zeer jong Harkema-Opeinde er niet in slaagde de tegenstander op de knieën te krijgen, werd het voor het doel van André de Graaf ook zelden gevaarlijk. Zo eindigde het duel in een logische 0-0.

De tegenstander van Harkema-Opeinde in de finale moest voortkomen uit het duel tussen Surhuisterveen en ASC, waarbij aangetekend moet worden dat de papieren sterk in het voordeel waren van ASC. Surhuisterveen had alleen baat bij een zege met drie doelpunten verschil. Een dergelijke score zat er geen moment in. Sterker nog, het was ASC dat dankzij Albert Atsma op voorsprong kwam. De Feansters kwamen weer langszij. Doelpuntenmaker was niemand anders dan Blend Barzinghi. Na een sabbatical van een jaar liet hij zien dat hij het scoren niet is verleerd. Op prachtige wijze promoveerde Barzinghi een vrije trap tot doelpunt. Sneu was het voor de schutter dat zijn shirt net iets te heet was gewassen, waardoor het leek dat hij het afgelopen jaar enkele kilo’s is aangekomen. Optisch bedrog heet dat, maar zijn doelpunt telde er niet minder om. Verder dan de gelijkmaker kwam de zondag vierdeklasser niet en zo was de finale bekend.

Er waren echter ook nog twee andere duels te spelen. Zo behaalde Zwaagwesteinde een knappe derde plaats door VVT na strafschoppen te verslaan. Nadat Anne de Roos 'De Readtsjes' op 1-0 had gezet, zorgde Liekele Vogt voor evenwicht. De strafschoppenserie werd een kolderieke vertoning, waarin er meer werd gemist dan gescoord. Uiteindelijk waren de zondagvoetballers uit De Westereen net iets trefzekerder dan de buren uit Twijzelerheide. Een andere burenstrijd vond tegelijkertijd plaats op veld 3. Surhuisterveen klopte aldaar Houtigehage met 2-0, waardoor Surhuisterveen op plek vijf en Houtigehage op plaats zes eindigde. Lammert Veenstra en Dennis de Jong produceerden elk een treffer.

Dan de finale: Harkema Opeinde-ASC. Dit werd een redelijk eenzijdig treffen. Nadat Harkema-Opeinde al twee knappe kansen had gemist, was het in de achtste minuut raak. Op aangeven van Fokko Spinder scoorde Wilbert Huitema de 1-0. De thuisploeg liet het na het overwicht in een tweede treffer uit te drukken. Daardoor werd het nog even spannend toen 'het kanon' Tamme de Boer op kansrijke positie een vrije trap kreeg te nemen. De muur van Harkema deed zijn werk. Nog geen minuut later was het aan de andere kant van het veld raak. Fokko Spinder zette Alex van der Tuin vrij voor het doel. De inzet van Van der Tuin verdween in de verre hoek: 2-0. De wedstrijd leek beslist, al kreeg Han Zwart meteen hierna nog een uitgelezen kans zijn team terug in de wedstrijd te brengen. Na een te korte terugspeelbal verscheen Zwart oog in oog met keeper André de Graaf. De spits probeerde het met een stiftje. De Graaf kreeg net een hand achter de bal, waardoor deze naast hobbelde. Het slotakkoord was weer voor de Harekieten. Nieuwkomer Sake Kooistra, die zaterdagmiddag een prima indruk achterliet, stond hierbij aan de basis. Ingespeeld door Fokko Spinder, dribbelde Kooistra het vijandelijke strafschopgebied in. Daar aangekomen behield hij goed overzicht en speelde Hille Postma in. Die kapte de laatste verdediger uit, waarna hij van dichtbij hard raak knalde: 3-0.

Zo is de eerste prijs van het seizoen 2018/2019 een feit. Hoeveel deze prijs waard is, zal nog moeten blijken. Vrijwel alle toernooideelnemers traden incompleet aan, al gold dat op zeker voor Harkema-Opeinde. Ondanks het feit dat er bij veel teams nog vakantiegangers ontbraken, was er dit jaar geen enkele club die verstek liet gaan. Nadat er in de laatste jaren steevast clubs op het laatste moment afbelden, waren er nu minder kopzorgen voor de organisatie. Na afloop werden de arbiters Beijert, Kooistra en Van Houten bedankt voor hun diensten en volgde er een prachtig feest in de zoals altijd uitpuilende Harkema-kantine.