Glasmozaïek bij de Noord-Friese Winkeltjesroute op 25 augustus

ferwert - Op zaterdag 25 augustus vindt de volgende winkeltjesroute plaats. Deze prachtige route strekt zich uit door het Noord-Friese Waddenland en is bij uitstek geschikt als dagtocht met de auto of op de fiets. De routekaart is verkrijgbaar bij de deelnemende winkels en ateliers en te downloaden via de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. De start van de plattelandsroute is deze maand bij Outdoor Mozaïek Gallery aan de Ljouwerterdyk 7 te Ferwert.

Deelnemer van het eerste uur Liesbeth Haan-Sijtsma is in 2011 gestart met haar galerie aan de doorgaande weg tussen Marrum en Ferwert. Ze begon met het vervaardigen van panelen van mozaïek en vond ook andere gebruiksvoorwerpen geschikt voor haar creaties: dienbladen, lampenbollen, tafels en stoelen, zelfs vogelhuisjes decoreert ze met mozaïektegels. Haar kunstwerken bleken een succes en de galerie werd uitgebreid. Niet alleen verdubbelde het vloeroppervlak van de winkel, ook het assortiment is uitgebreid.

Het laatste juweeltje van Liesbeth heet Lys Glass Jewelry; verzilverde sieraden met glas als eyecatcher. Het glas wordt door Liesbeth middels een speciaal procedé in de juiste kleur en op maat gesmolten. Elk sieraad is uniek. De setjes oorbellen, armbanden, ringen en kettingen passen bij elkaar qua kleur en kunnen zelfs in een gewenste kleur besteld worden. Zelf mag de klant ook aan het werk tijdens workshops die Liesbeth geeft in haar galerie. Dit moet vooraf gereserveerd worden.

Naast winkel en galerie serveert Liesbeth op zomerse dagen koffie en thee in haar mozaïektuin. Outdoor Mozaïek Gallery is geopend op donderdag en vrijdag van 13 – 18 uur, op zaterdag van 13 -17 uur. www.outdoormozaiekgallery.nl

De Noord-Friese Winkeltjesroute is een samenwerkingsverband tussen dertien winkeliers en atelierhouders, allen gelegen op het platteland en in kleine dorpskernen langs de waddenzeekust van Noord-Friesland. Het betreft winkels met o.a. cadeau-artikelen, woonaccessoires, brocante en curiosa, bloemen, sieraden en mode. In de open ateliers raakt de bezoeker bekend met glasmozaïek, ambachtelijk bedrukt katoen, handgevormde kaarsen, glaskunst en beeldende kunst. Tref de kunstenaar aan het werk en vraag de kunstenaar het hemd van het lijf tijdens de winkeltjesroute. Verschillende locaties bieden wisselende exposities en de mogelijkheid voor workshops met vriendinnen of collega’s. Ook de kerk in Lichtaard behoort deze zomer tot de winkeltjesroute en is het podium voor verschillende kunstenaars.

Voor het laatste nieuws en recente openingstijden is de site www.noordfriesewinkeltjesroute.nl een aanrader. Om er een perfect dagje uit van te maken kan men de routekaart en stempelkaart via de site printen en de route naar wens uitstippelen. Onderweg zijn verschillende adressen waar een koffiepauze of lunch ingelast kan worden. Mocht het niet lukken om de winkeltjesroute op de laatste zaterdag van de maand te volgen, elke donderdagmiddag zijn de winkels en ateliers ook tegelijk geopend. Bovendien houdt elke winkel er eigen winkeltijden op na.