Buro de Vries in Hantum

Hantum - Op zondag 12 augustus heeft Omrop Fryslân radio een bezoek gebracht aan het dorp Hantum. Van 11.00 uur tot 13.00 uur is het zomerprogramma “Buro de Vries op het dorpsplein” rechtstreeks uitgezonden vanuit Hantum. De bedoeling van dit programma is om in deze zomer, en in het jaar van Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa, in tien uitzendingen op zoek te gaan naar de dorpsgemeenschap. Hantum is als zesde dorp in deze rij door de omrop bezocht.

Zo zat verslaggever René Koster bijgestaan door Willem Tilma op het pleintje nabij het café De Terp in Hantum. Zij ontvingen aan tafel diverse personen om zo een indruk te krijgen wat voor dorp Hantum eigenlijk is en waarom er ondanks de ligging in een krimpregio er toch geen sprake is van krimp maar juist van groei. Zo werd er ook gesproken met een paar nieuwe dorpsbewoners. Ook kwam ter sprake het pas aangelegde “eetbare” bos en de recreatieve verblijfaccommodaties in het dorp.

Verslaggeefster Simone Scheffer ging met gids Mient Hof een rondje door het dorp en bracht een bezoek aan de locatie van de rotte kies in het dorp die inmiddels is verdwenen. Verder werd onder meer het dorpshuis d’Ald Skoalle bezocht die nodig aan een opknapbeurt toe is. Natuurlijk kon de Stoepa van de Boeddhistische gemeenschap net ten zuiden van het dorp niet in dit rijtje ontbreken en werd de verslaggeefster en gids keurig met paard en wagen door Anne Postma op de plaats van bestemming afgeleverd.

Ook was er aandacht voor de geschiedenis van het dorp waarbij in het kort stilgestaan werd bij de archief site www.4h-archief.nl en werd een bezoekje gebracht aan Abe de Wilde, de oudste inwoner van het dorp. De muzikale bijdrage werd geleverd door gelegenheidskoor Rûm Sop. De uitzending werd afgesloten door een gedicht van Akke Brouwer speciaal gemaakt voor Hantum en dat door haar op prachtige wijze werd voorgedragen. Na afloop werd vastgesteld dat de makers van het programma er prima in geslaagd waren om gedurende de twee uren een goed beeld te schetsen van wat er leeft in Hantum en waarom er in Hantum geen sprake is van krimp.

Hebt u het programma gemist en wilt u het alsnog beluisteren kijk dan op de site van Omrop Fryslân onder utstjoering mist of op www.4h-side.nl