In de schijnwerpers: Nynke Runia

BLIJE - In de rubriek ‘In de schijnwerpers’ komt iedere week een persoon aan bod die iets bijzonders beleefd heeft, een prijs heeft gewonnen, bijzonder vrijwilligerswerk doet of iets speciaals gaat doen. Deze week: Nynke Runia.

Deze zomer is het mogelijk om per fiets of auto de Vlasroute af te leggen. Tijdens deze route komen deelnemers in contact met het vlas van teelt tot eindproduct. De route gaat door de dorpen Marrum, Blije, Ferwert, Holwerd, Ternaard en Ee. Initiatiefnemer van de route is Nynke Runia van atelier Kleine-Lijn in Blije.

Hoe kwam je op het idee voor deze vlasroute?

,,Al in 2014 speelde ik met het idee. Ik wilde iets doen om linnen en vlas meer te promoten. Toen is het er om verschillende redenen niet goed van gekomen. Culturele Hoofdstad in 2018 was echter een mooi beginpunt om met de Vlasroute van start te gaan. Voor de cultuurtoerist is de vlasroute een aanrader. De route trekt ook echt publiek dat hier anders niet zou komen. Mensen die specifiek geïnteresseerd zijn in landbouw, of textielliefhebbers. Ook De Waard van Ternaard trekt een speciaal publiek. Er is geen gemiddelde bezoeker. De bezoekers zijn jong en oud, man en vrouw.”

De route is al enkele weken af te leggen. Merk je dat het een succes is?

,,Absoluut! Voor mij is de route nu al geslaagd, en dat terwijl we echt nog wel een aantal weken hebben te gaan. Dat de route er gekomen is dankzij de enthousiaste inzet van de verschillende partijen vind ik al heel bijzonder. Maar ook de aanloop. Op zo’n zaterdag, wanneer alle locaties te bezichtigen zijn, komen er de hele dag door bezoekers. En niet alleen maar uit de buurt. In Zeeland en België wordt veel meer vlas geteeld dan in het noorden. Een aantal telers zijn speciaal naar Friesland gekomen voor deze route.” 
 

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het in het Nieuwsblad Noordoost Friesland van dinsdag 7 augustus.