Biologische bladluisbestrijding gestart in Dokkum

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel heeft in de afgelopen weken opdracht gegeven voor het biologisch bestrijden van bladluis aan de Bolwerken in Dokkum. De bomendienst van BTL heeft om die reden zakjes met lieveheersbeestjes opgehangen die de luizen eten. De zakjes zijn in zo'n 15 tot 20 bomen aan het Westerbolwerk te zien.

Maarten Lunenborg van BTL bevestigt de opdracht van de gemeente. "Het gaat om een preventieve maatregel. De bladluis scheidt een stof af waardoor alles in de omgeving gaat plakken. Dat kan veel overlast geven", aldus Lunenborg. De zakjes zijn in het voorjaar opgehangen en het bedrijf heeft goede ervaringen met de biologische bestrijdingsmethode. "We doen dit al enkele jaren en het is erg effectief", vertelt de medewerker van de bomendienst. De zakjes zijn alleen nodig wanneer de bomen in het blad staan.

Waarom zorgt de lindebladluis voor overlast?

Om te overleven prikt de lindebladluis een gat aan de onderkant van het blad. Met hun snuit trekken ze het vocht uit de bladeren. De luis heeft voor overleving met name de suikers uit het bladvocht nodig. Hebben ze echter te veel in hun kleine lijf dan scheiden ze de suikers weer uit. Visueel gezien betekent dit dat een luis enerzijds het vocht naar binnenzuigt en anderzijds dit direct uitscheidt door een druppel die ontstaat aan het achterlijf. Deze zoete substantie noemen we honingdauw. Gevolg van honingdauw is dat de boom en alles wat in de buurt staat plakkerig wordt.