Tourwinnaar Thomas zegeviert ook in Profronde Surhuisterveen

Surhuisterveen - In een spetterende finale heeft Tour de France-winnaar Geraint Thomas de 37ste Profronde op zijn naam geschreven. Thomas versloeg Tom Dumoulin en Bauke Mollema in de sprint.

De winnaar van het geel in Parijs was in de slotfase met Tom Dumoulin en Bauke Mollema ontsnapt uit de greep van het peloton. Mollema, die de leidersprijs mee naar huis nam, probeerde het twee ronden voor het einde alleen maar hij werd teruggepakt.

In de sprint was de Welshman rapper dan Tom Dumoulin en Bauke Mollema, die respectievelijk tweede en derde werden. Daarmee bleef een revanche voor Dumoulin in het Wielermekka van het Noorden uit. Ook in de Tour moest Nederlands beste renner van dit moment Thomas voor zich dulden.

Onder schitterende weersomstandigheden schotelden de renners de circa veertigduizend toe- schouwers een zeer onderhoudend schouwspel voor. Een smet op de koers vormde het uitvallen van Laurens ten Dam, Ramon Sinkeldam en René Hooghiemster. Zij waren betrokken bij een valpartij in de bocht van de Dr. Van Kammenstraat met De Kolk.

Na afloop verklaarde Thomas dat hij zich had vermaakt in Surhuisterveen. ,,Het was een leuke wedstrijd. Dit kennen we bij ons niet. Het zou mooi zijn als we dit soort koersen ook in Engeland zouden hebben. De sfeer was erg goed en ik moet zeggen dat de mensen in Surhuisterveen erg vriendelijk zijn”, sprak de Welshman. Surhuisterveen is in de eerste twee weken na de Tour het enige criterium waar Thomas van de partij is.

Mollema rijdt altijd graag in Surhuisterveen en dat was dit keer niet anders. ,,Het was zoals altijd een mooie koers. Het was wel een pittige finale hoor. Veel aangevallen. Ik probeerde op het eind weg te komen, maar dat lukte helaas niet.”

De winnaar van de Profronde van vorig jaar, Dumoulin, was duidelijk over de slotfase van de wedstrijd. ,,Ik wist dat ik van Thomas af moest, maar dat lukte niet. In de sprint is hij dan te snel.” Op de vraag of hij ooit de Tour de France gaat winnen, bleef de Limburger voorzichtig. ,,Misschien.”

Voordat het unieke deelnemersveld - zowel de nummer één als de nummer twee van de Tour waren in Surhuisterveen - werd weggeschoten, was er een ereronde met Thomas en Dumoulin.

De top tien: 1. Geraint Thomas; 2. Tom Dumoulin; 3. Bauke Mollema; 4. Wim Stroetinga; 5. Danny van Poppel; 6. Tom-Jelte Slagter; 7. Taco van der Hoorn; 8. Jesper Asselman; 9. Rick  Ottema; 10. Hartthijs de Vries.