Kleine dorpen nemen afscheid van Kollumerland

Munnekezijl/Burum - Dorpen in de Noordoosthoek van de gemeente Kollumerland c.a. zijn bang dat ze straks aan het voeteneinde van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân komen te liggen, zo bleek vorige week tijdens een bijeenkomst in Munnekezijl.

Voorzitter Jan Theunis Zuidema van Plaatselijk Belang Munnekezijl maakt zich zorgen over de schaalvergroting: “We liggen nu al in een uithoek van de gemeente en de afstand wordt na de gemeentelijke fusie van Kollumerland, Dongeradeel en Ferwerderadiel alleen maar groter. Het is afwachten wat het exact voor ons dorp gaat betekenen”.

Voorzitter Baukje Vlieg van Dorpsbelang Burum is het met Zuidema eens: “We weten niet precies hoe het komt nu we op gaan in een groter geheel. Vroeger koos je iemand uit jouw deel van de gemeente, die de problematiek van de regio kende. Nu is het afwachten. Als je straks iemand uit Hallum aan de lijn krijgt, die weet nauwelijks waar Burum ligt”.

Dorpenfederatie

Om zich voor te bereiden op de gemeentelijke fusie is er al ruime tijd geleden een dorpenfederatie opgericht. Alle dorpen uit de gemeente Kollumerland c.a. zijn in deze groep vertegenwoordigd. “We willen niet ondersneeuwen in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. We hebben onze krachten gebundeld als dorpen en kunnen onze belangen zo als collectief goed en duidelijk naar voren brengen”, aldus Vlieg. “Samen staan we sterker”, meent Zuidema.

De huidige dorpencoördinator blijft ook een belangrijke rol spelen in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslän. Op deze bestuurlijke tussenpersoon kunnen de dorpen altijd een beroep doen en deze is goed op de hoogte van de problematiek in de regio. Verder krijgen, volgens Baukje Vlieg, wethouders in de nieuwe gemeente allemaal een aantal dorpen onder hun hoede.

Afscheid

Op 1 januari 2019 gaat de gemeente Kollumerland c.a. samen met Dongeradeel en Ferwerderadiel op in de gemeente Noardeast-Fryslân. Aan het eind van dit jaar wordt de fusie afgerond en op 15 december nemen alle dorpen in Kollumerland afscheid van hun gemeente. Met behulp van een gemeentelijke subsidie kunnen ze op die dag een activiteit organiseren. De vergadering in Munnekezijl was afgelopen donderdag bedoeld ideeën voor het afscheid naar voren te brengen.