In de schijnwerpers: Gerard Viet

Dokkum - In de rubriek ‘In de schijnwerpers’ komt iedere week een persoon aan bod die iets bijzonders beleefd heeft, een prijs heeft gewonnen, bijzonder vrijwilligerswerk doet of iets speciaals gaat doen. Deze week: Gerard Viet.

Olympisch kampioen zwemmen Maarten van der Weijden zwemt op 18, 19 en 20 augustus de elfstedentocht. Dat doet hij om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, de ziekte die hij zelf ook gehad heeft. Dit doet hij echter niet alleen. In alle elf steden kunnen mensen aanhaken en 500 of 2000 meter meezwemmen. Deze mensen laten zich sponsoren. Het streefbedrag per deelnemer is 1000 euro. Ook Gerard Viet, saxofoonleraar bij Opus3 uit Dokkum, doet mee.

Waarom heb je besloten mee te zwemmen in de Dokkumer grachten?

,,Bijna vier jaar geleden verloor ik mijn vrouw aan kanker. Vorig jaar kreeg mijn zus de ziekte. Zij is inmiddels een stuk opgeknapt. Toen ik Maarten van der Weijden op televisie hoorde over zijn idee om de elfstedentocht te gaan zwemmen dacht ik: ‘die man is spijkeridioot’. Maar ik vind hem ook sympathiek. Ik wist direct dat ik tijdens zijn elfstedentocht iets zou willen doen. Wellicht met de bigband, dacht ik nog. Maar toen stelde mijn zus voor om mee te gaan zwemmen. Ze vroeg het op woensdag, op donderdag zei ik ja en op vrijdag lag ik voor het eerst in de gracht om te ervaren hoe het zwemmen in de gracht nou eigenlijk is.”

Nieuwsgierig naar het hele interview? Lees het vandaag in het Nieuwsblad Noordoost Friesland!