Programma Maarten van der Weijden in Dokkum

Over minder dan drie weken is het zover: op 18, 19 en 20 augustus zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de 11stedenzwemtocht. Samen met honderden vrijwilligers organiseert hij deze zwemmarathon om geld op te halen voor kankeronderzoek. De tocht van 200 kilometer voert hem in drie dagen langs de bekende steden en plekken van de Friese Elfstedentocht. Wanneer is Maarten in Dokkum? En wat gebeurt er in de stad?

Rondom de geplande doorkomst van Maarten kunnen mensen 500 of 2000 meter meezwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Oud-volleyballer Jan Posthuma, geboren en getogen Dokkummer, is als ambassadeur van de Maarten van der Weijden Foundation aanwezig om de meezwemmers te inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen. Hij is inmiddels genezen van PCC, een vorm van huidkanker.

Programma

Maar de ‘Zwemtocht der Zwemtochten’ gaat over meer dan zwemmen alleen. Er wordt ook stilgestaan bij wat het betekent om kanker te hebben en de onderzoeken die zo hard nodig zijn. Er komt in Dokkum een uitgebreid podiumprogramma met gesprekken, columns en interviews met daarbij ruimte voor een lach en een traan. Het Friese, aanstormende talent Gaatze Bosma, bekend van het tv-programma Bloed, Zweet en Tranen, treedt op. Ook de zeer muzikale IJmuidense band “Drie VierkanteMeter” (3m2) komt naar de elfstedenstad.

Maarten laat bij doorkomst vanuit het water zijn kaart afstempelen door een lokale, historische bekendheid. Daarbij neemt hij een cheque in ontvangst met het sponsorbedrag dat lokaal is opgehaald. Hoe meer mensen meezwemmen en sponsors werven, hoe hoger het bedrag. Inmiddels hebben zich bijna 1600 deelnemers aangemeld om met Maarten in een of meerdere steden mee te zwemmen.

11 steden, 11 onderzoeken

De opbrengst van de sponsorzwemtocht gaat naar een elf verschillende onderzoeken. In elke stad staat een onderzoek centraal. In Dokkum is dat het onderzoek naar schildklierkanker. Bij schildklierkanker kan totale verwijdering van het orgaan een goede oplossing zijn. Wel moet de patiënt dan schildklier hormoonvervangende medicijnen slikken. Die medicijnen kunnen helaas voor bijwerkingen zorgen: van moeheid en gewichtstoename tot hart- en vaatziekten. Nu is er tegenwoordig met moderne celkweektechnieken veel mogelijk. De onderzoekers gaan uitzoeken of het mogelijk is om na verwijdering van de schildklier zulke vervangende cellen op te kunnen kweken.

Bij Anke van Haften werd in 2012 schildklierkanker ontdekt en zij schreef er twee boeken over. In een vraaggesprek licht Anke het onderzoek toe: hoe belangrijk is dit onderzoek voor haar en wat verwacht ze er van?

Meezwemmen met Maarten

Iedereen die zich wil inzetten voor onderzoek naar kanker kan zijn eigen persoonlijke sponsors werven en met Maarten in een of meerdere elf steden meezwemmen. Op deze manier hoopt Maarten met zijn 11stedenzwemtocht veel geld op te halen. En iedereen die Maarten en de meezwemmers wil aanmoedigen en een hart onder de riem wil steken in het weekend van de 18e, is van harte welkom.