Honderd jaar verschil tussen Eelke Bakker en Marc

DOKKUM/DAMWALD - De verjaardag van Eelke Bakker begon met wat verwarring. Toen zijn dochter uit Hurdegaryp het huis binnen stapte bij haar broer in Damwâld zag ze wel burgemeester Marga Waanders zitten, maar niet haar vader die die dag zijn 108ste verjaardag zou gaan vieren. ,,Jij zou hem toch ophalen?” Zei haar broer. ,,Ik meende dat jij dat zou doen.” En zo kwam het dat Eelke Bakker een halfuur later aankwam op zijn eigen verjaardagsfeestje dan dat de bedoeling was. Het leverde hem wel een groots onthaal van de pers op, die zich inmiddels in Damwâld verzameld had.

Eenmaal in Damwâld stapte Bakker uit de auto en stond hij met de armen in de lucht te genieten van het ‘Lang zal hij leven’ wat burgemeester Waanders inzette. Vervolgens stak hij acht vingers in de lucht, om aan te geven dat hij heel goed doorhad wat voor bijzondere leeftijd hij deze dag had bereikt.

Bakker kreeg deze keer een bijzonder bezoek. De achtjarige Marc Lindeboom uit Damwâld vierde net als Bakker op 28 juli zijn verjaardag. Dat maakte het verschil tussen Marc en Eelke Bakker precies honderd jaar. ,,Marc is geboren, precies op de dag dat meneer Bakker honderd werd. Heel bijzonder dat we nu op Marc zijn achtste verjaardag nog bij Bakker op bezoek kunnen,” aldus moeder Bianca.

Bakker werd geboren op Ameland. Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij naar het vasteland. Sinds 1959 woont Bakker in Dokkum. Bakker woont nog altijd zelfstandig, al krijgt hij sinds enkele jaren twee keer daags bezoek van Buurtzorg. Daarnaast komen er dagelijks familieleden over de vloer en heeft Bakker nog altijd goede contacten met buren.

De gezondheid van Bakker, die op 99-jarige leeftijd nog een pacemaker kreeg, is goed. Hij leest zonder dat hij daar een bril bij hoeft te gebruiken en loopt zonder hulpmiddelen. Tot op hoge leeftijd, 104 jaar maar liefst, at hij dagelijks groente uit eigen tuin. Die tuin onderhield hij tot die leeftijd ook zelf. Het kortetermijngeheugen is de laatste jaren iets afgenomen, maar het langetermijngeheugen is nog prima in orde. Klagen over de warmte van de afgelopen week was er niet bij. ,,Lekker weertje wel”, zei hij over de warme temperaturen van de afgelopen week.

Bakker trouwde met Bauktje Sonnema. Het stel kreeg vier kinderen, elf kleinkinderen, dertien achterkleinkinderen en drie achterachterkleinkinderen. Het vierde achterachterkleinkind is op komst. In zijn werkzame leven werkte Bakker onder andere bij Rijkswaterstaat.