Achthonderd schildpadden naar nieuw onderkomen Harkema

Harkema - Ongeveer achthonderd schildpadden gaan dinsdag 31 juli verhuizen naar hun nieuwe locatie in Harkema.

Sinds maart 2017 is de Harkemaster schildpaddenopvang ook actief op een nieuw adres, namelijk aan de Warmoltsstrjitte 67 (voormalige Poiesz-supermarkt). Na een periode van bouwen en verbouwen is de nieuwe locatie tot zover gereed om de schildpadden vanaf de oude locatie – Warmoltsstrjitte 7 - te verhuizen naar het nieuwe onderkomen.

Verreweg de meeste schildpadden blijft tot hun natuurlijke dood bij de opvang. De reden hiervan is dat bepaalde soorten zijn verboden om te houden, kweken, verhandelen of herplaatsen. Daarbij wordt de nood voor opvang steeds groter. Jaarlijks worden er honderden verweesde dieren binnengebracht. Veertig procent hiervan overlijdt in verband met zeer slechte gezondheidstoestand door het moeten overleven in de natuur. 

Op dinsdag 31 juli vanaf 10.00 uur zullen de schildpadden verhuizen naar hun nieuwe stekje. De Schildpaddenopvang wordt geholpen door de Dierenambulance De Wouden uit Drachten en Dierenambulance De Meren uit Heerenveen, beide van de Dierenbescherming. Het is de bedoeling dat in deze dag alle schildpadden worden verhuisd naar de nieuwe locatie. Daarbij worden tegelijkertijd alle schildpadden opnieuw geteld, gewogen, medisch gecontroleerd en indien nodig opnieuw gechipt. 

Het is niet de bedoeling dat bezoekers langskomen op deze dag, zo laat de opvang weten. ,,Over twee maanden houden wij een open dag op zaterdag 29 september.”

De oude locatie van de schildpaddenopvang aan de Warmoltsstrjitte 7 zal dienst blijven doen voor de opvang. Op deze locatie bevinden zich het voermagazijn en de keuken voor de bereiding van de verschillende diëten. ,,Door deze locatie gescheiden te houden van de hoofd-opvang willen wij risico’s bij mogelijke ziekten en bacteriën zoveel mogelijk elimineren”, aldus beheerder en oprichter Gerard van der Wijk van de opvang.

Volgens sommigen kon de verhuizing allemaal niet snel genoeg gaan. ,,Vaak niet wetende dat bij een stichting zoals de onze, wij afhankelijk zijn van vrijwilligers. Vaak zijn dit hardwerkende mensen die naast hun reguliere werk, ons ook nog helpen”, aldus Van der Wijk. Daarnaast zijn de financiën natuurlijk niet altijd toereikend om direct alles aan te pakken, stelt Van der Wijk. ,,Ik ben zeer blij en trots dat wat er tot nu staat voor de diertjes helemaal geweldig is.”

De Schildpaddenopvang in Harkema bestaat sinds 2009 als een particulier hobbymatig initiatief en is vanaf 2013 opgericht als Stichting Schildpaddenopvang Nederland. Vanaf deze stap is er een grote groei ontstaan in het opvangen van schildpadden. Wat ooit begon met twintig schildpadden met slechts vier soorten is nu uitgegroeid tot een opvang met meer dan 1100 schildpadden in 25 verschillende soorten. 

De grotere nieuwe locatie is nodig aangezien de opvang voorheen op slechts 150 vierkante meter circa zeshonderd schildpadden huisvestte. Per jaar vangt de organisatie ongeveer tweehonderd schildpadden permanent op en daardoor werd de bestaande locatie aan Warmoltsstrjitte te klein. 

Met de invoering van nieuwe wetgeving, waarbij bepaalde soorten per 3 augustus 2017 verboden zijn, is dit aantal enorm gaan groeien tot ongeveer vierhonderd schildpadden in 2017. Met de verhuizing krijgt de opvang de beschikking over maar liefst 1300 vierkante meter binnenruimte en daarbij nog circa 2000 vierkante meter buitenruimte.