Stichting Feanster Moune beducht voor nieuwbouw Folkertsterrein

Surhuisterveen - Voorzitter Jan Benedictus van de Feanster Moune liet een gemeentelijke PvdA-delegatie zaterdag tijdens een werkbezoek weten graag met de politiek van Achtkarspelen in gesprek te gaan over de geplande nieuwbouw op het terrein van Folkerts.

De stichtingbestuurders van de Feanster Moune zijn bang geworden van de plannen voor nieuwbouw op deze locatie. De hoogte van de plannen van nieuwbouw zal het functioneren van de molen behoorlijk beïnvloeden, zo is de vrees.

,,Berekeningen van de windvang vanuit westelijke richtingen tonen aan dat bouw van nieuwe woningen boven de zes meter funest is", aldus Benedictus. Nu de raad nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de plannen, wil Benedictus alvast wijzen op de gevolgen voor het functioneren in de toekomst van de Feanster molen.

 ,,We hebben de laatste jaren met veel vrijwilligers de moune in goede staat kunnen houden”, aldus Benedictus. ,,Wekelijks wordt er gemalen en jaarlijks wordt er door de vrijwilligers meer dan vier ton meel geproduceerd dat z’n weg vindt naar de regionale bakkers.”

Het wegvallen van windvang vanuit westelijke richting gaat volgens Benedictus ten koste  van mogelijkheden die de molen nu biedt. ,,Op het moment hebben we een aantal jonge molenaars zoals Rolf Dijkema en Wobbe Anne Veenstra die volledig meedraaien in het functioneren van de moune en zijn er een aantal jongeren in opleiding zoals de achttienjarige Johannes Wilken. Zoveel jongeren die belangstelling hebben voor de moune, en allemaal een opleiding volgen om mounder te worden, is uniek in Fryslân.”

De stichting heeft nog plannen om het unieke karakter van de Feanster Moune meer inhoud te geven en te verbreden. Penningmeester Tjeerd Dijkema zou graag wat meer belangstelling voor de molen willen vanuit de gemeente.

,Een monument zoals de moune moet je koesteren en je mee verantwoordelijk voor voelen, vindt Dijkema.,,We hebben nog heel veel plannen voor de toekomst maar 'de wâl keert it skip'. Dat is jammer omdat we onze jonge vrijwilligers in de moune ook een goede toekomst willen bieden. Het aantal bezoekers, dat jaarlijks toeneemt, willen we ook meer binden aan de moune.”

Dijkema liet de PvdA'ers weten dat de plannen voor nieuwbouw niet mogen leiden tot het desfunctioneren van de moune. ,,Een nieuw te bouwen woningcomplex boven de zes meter binnen een straal van honderd meter neemt zoveel wind weg dat de molen niet meer normaal de draaiuren kan maken die nodig zijn.”