Kleurrijk burgerinitiatief aan de Mearsloatswal

dokkum - Wie in Dokkum vanaf de Woudweg de Mearsloatswal in loopt, passeert aan de rechterhand een prachtig en kleurrijk bloemenveld met de naam Blomke-greide, welke met veel passie is aangelegd door Sieds Prins.

Het idee voor deze bloemen- en kruidentuin ontstond enkele jaren geleden, toen tegenover de woning van het echtpaar Willy en Sieds Prins aan de Mearsloatswal nog één grote grondbult lag.

Dit was het overblijfsel van de wegenaanleg en de aanleg van nieuwe riolering in het nabijgelegen nieuwbouwplan. Toen die bult werd opgeruimd, bedacht Prins, voormalig veehouder uit Bornwird en sinds drie jaar woonachtig in Dokkum, een plan geïnspireerd op een soortgelijke bloementuin nabij Holwerd en diende een verzoek in bij de gemeente Dongeradeel.

Deze ging akkoord met dit mooie initiatief, maar door een kleine miscommunicatie, werd per abuis tóch gras ingezaaid en het reeds door Prins ingezaaide bloemzaad ging verloren. De gemeente betreurde dit en een jaar later werd de bovenste laag grond afgegraven en kon Sieds nogmaals zijn zorgvuldig uitgekozen en gemixte bloem- en kruidenzaden inzaaien. Met als resultaat de Blomke-greide, die nu voor het eerst in bloei staat.

Er is in totaal twee kilo zaad ingezaaid à 30 euro per kilo, maar zelf heeft Prins ook nog heel veel verschillende zaden verzameld uit de eigen tuin, die in de tuin verwerkt zijn. Ook de buurvrouw kwam van vakantie terug met zaden uit Zwitserland, ook die zijn ingezaaid. „Alles zit door elkaar, maar als het maar bloeit, dan vind ik het goed”, lacht Sieds. Sinds zijn pensionering steekt hij veel tijd in zijn tuin en de bloemen en de Blomke-greide is dan ook helemaal zijn eigen project. „Ik heb de buurtvereniging eerst wel gevraagd, wat denken jullie ervan, ze wilden het ook wel steunen”, aldus Prins. „Maar ik zei: laat maar zitten, ik betaal dat zaad wel, het is echt een hobby van mij en daar heb ik wel een paar centen voor over.”

Helaas zijn de bloemen door de enorme droogte van de afgelopen tijd niet heel groot geworden en zijn meerdere soorten zaden nog niet tot bloei gekomen, maar wie door het veld loopt zal de keur aan verschillende bloem- en kruidsoorten kunnen bewonderen. Je vindt er onder meer de wilde peen, klaver, afrikaantjes, cosmea, koekruid, gele ganzenbloem, korenbloem, akkerleeuwenbek, grote klaproos, silene, knoopkruid, pastinaak, margriet, ratelaar, avondkoekoeksbloem, vogelwikke, boerenwormkruid en de smalle wikke. Achterin het veld zijn zonnebloemen gezaaid, met de bedoeling dat deze grote gele bloemen mooi zullen afsteken bij het groen van het achtergelegen park, maar ook deze zijn door de droogte nog maar amper uit de grond geschoten. Een flinke regenbui zou de tuin enorm goed doen. Al met al is Prins blij met zijn Blomke-greide, waar niet alleen vele vlindersoorten op af komen, zoals de dagpauwoog, het vosje, het zandoogje en de ikara vlinder, maar ook bijen, libelles en andere insecten, wat uiteraard weer veel vogels aantrekt.

Ook de buurt is blij met deze verrijking van geurige en kleurige bloemen en kruiden. Regelmatig stappen fietsers af om een kijkje te nemen of maken passanten foto's van de tuin. Het door de dochter van Sieds en Willy handgemaakte bordje wat in de tuin prijkt, geeft ook aan dat dit niet zomaar een stukje veld is. Ook Minze van den Akker, bevriend met het echtpaar Prins, vindt dat deze mooie tuin meer aandacht verdient. „Ik vind het uniek, dat een burger in een park zóiets moois maakt. Ik loop hier alle dagen langs met de hond, dan zie je het staan en je ruikt het”, aldus Minze. „Anders zou het een grasveldje zijn wat twee keer per jaar gemaaid wordt, dit heeft zoveel meerwaarde, zowel voor mens en dier.”

Onlangs heeft een docent van het Dockinga College op de laatste schooldag met zijn klas de Blomke-greide bezocht en de kinderen lagen languit in het veld allemaal foto's te maken. „Ze krijgen een beetje waardering voor de natuur, het is educatief en zo krijgt de bloementuin nog een hele mooie functie”, aldus Sieds. „Wat ik ook zo mooi vond, is dat er een moeder met kinderen door de bloementuin liep, waarvan het jongetje naar me toe kwam en vertelde dat dit voor de vlinders en de bijen was, dat had de moeder hem uitgelegd”, vertelt een enthousiaste Willy Prins. „En vervolgens is diezelfde moeder zeker een kwartier bezig geweest met foto's maken van haar dochtertje tussen de bloemen, dat vond ik zó prachtig!” Het echtpaar geniet er van als kinderen van de tuin genieten en dat kinderen op deze manier jong leren begrip en liefde voor de natuur te hebben.